Våldtäktsmän använder dejtingappar

Bild: Mostphotos

Allt fler norrmän som anmäler våldtäkter uppger att de fått kontakt med gärningspersonen genom dejtingappar eller dejtingsajter, uppger norsk polis.

I fjol uppgav 40 procent av dem som anmälde en våldtäkt i Norges huvudstad Oslo att de träffat gärningspersonen efter en första kontakt på internet, jämfört med 29 procent året innan.

– Vi började se en tydlig ökning av denna kategori under det senaste året, säger Kari-Janne Lid vid Oslopolisen till tidningen Verdens Gang.

Mottagningscentret i Fredrikstad uppger att tre av nio personer som centret tagit emot under det senaste året har utsatts för en våldtäkt efter att ha fått kontakt med gärningspersonen genom den populära dejtingappen Tinder. Ann Helen Lomsdalen, chef för centret, säger att utvecklingen är skrämmande.

– Det är i sig inte ett stort antal, men det är ett mönster.

Också i Sverige vittnar poliser om sexbrottslighet i spåren av den ökade användningen av dejtingappar och andra sociala medier.

– Jag känner till både våldtäkter och mord som har skett över tid på det här sättet, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA). Ahlqvist manar personer att använda sunt förnuft när de möter människor via dejtingappar.

Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens avdelning för grova brott i Stockholm, bekräftar att det finns våldtäktsutredningar som har startat med att personer bestämt att mötas via en dejtingapp. Han vill ändå inte varna människor från att använda dejtingappar.

– Man ska aldrig vara naiv i någon situation när man träffar människor man inte känner så bra. Men frågan är ju hur många Tinderdejter som sker och hur många av dem som går snett. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning