Våldtäkt eller inte?

Vem ljuger? Ioan Gruffudd och Joanne Froggatt går på en dejt som slutar i bedrövelse för dem båda. Bild: © Two Brothers Pictures & all3media International

Bröderna Harry och Jack Williams miniserie Liar handlar om ett av de kvistigaste brottsfall som finns: en våldtäkt där ord står mot ord utan övriga bevis.

Ett nytt avsnitt av Liar publiceras på HBO Nordic varje måndag kl. 23.

Det är en dejt mellan två skötsamma medborgare, en lärarinna och en kirurg, som går fel. Samma dag som högstadieläraren Laura Nielsons (Joanne Froggatt, Downton Abbey) pojkvän flyttar ut går hon på dejt med kirurgen Andrew Earlham (Ioan Gruffudd). Efteråt är de av olika åsikt om vad som hände. Hon beskyller honom för våldtäkt, han hävdar att sexet skedde frivilligt.

Seriens sex delar ägnar sig åt att reda ut vad som egentligen har hänt. Eller för att återkoppla till titeln: vem av dem som ljuger? Offrets förtvivlan övertygar samtidigt som hon blir allt mer instabil, liksom det är svårt att tro att den trevlige, sympatiske, snygge kirurgen skulle vara skyldig till det han anklagas för. Serien vänder ut och in på personernas personliga historia, sådant som påverkar deras trovärdighet, något som också sker främst offret i en våldtäktsutredning.

Serien utspelar sig i en liten, glåmig kuststad med intressanta paddlingssumpmarker där alla på något sätt är intrasslade med varandra. Lauras storasyster Katy Sutcliffe (Zoe Tapper) jobbar som narkosläkare i Andrews operationsteam. Och Andrews tonårsson Luke (Jamie Flatters) har Laura som lärare. Därtill är Lauras ex Tom Bailey (Warren Brown, Luther) polis och börjar nysta i fallet på egen hand, även om det redan är två andra poliser som utreder det. Ytterligare tillkommer förvecklingar som inte ska avslöjas här. Men så mycket kan sägas att serien tar till spektakulära och smått såpiga grepp för att få fart på intrigen. Ändå vänder och vrider den på problematiken, skammen och skulden förknippad med ämnet, på ett inte alls ointressant sätt, och slutresultatet är också stabil standardvara.

HBO Nordic publicerar ett nytt avsnitt av serien måndagar klockan 23, det vill säga samma kväll som avsnitten sänds i brittiska ITV. Hittills har den sexdelade serien kommit halvvägs med tre delar ute.

Det man som tittare försöker lista ut är ju hur detta ska ros iland. Ämnets natur gör det inte lätt. Seriemakarna vill knappast berätta en förutsägbar historia om en kvinna som ljuger – eller för den delen en man som gör det. Gissningsvis bjuder upplösningen på en twist och hänger på något sätt samman med alla dessa krångliga bindningar mellan personerna i serien. Det kommer att bli en utmaning att knyta ihop detta på ett både överraskande och någorlunda trovärdigt sätt.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning