Våldsvåg skakar Nordirland – Johnson oroad

Nationalister och lojalister drabbar samman vid den så kallade fredsmuren i västra Belfast, Nordirland. Bild: Peter Morrison/TT-AP

Kravaller och upplopp har den senaste veckan skakat Nordirland. Tiotals poliser har skadats när demonstranter bränt bilar och kastat brandbomber. Premiärminister Boris Johnson säger att han är djupt oroad över utvecklingen.

På onsdagskvällen fortsatte våldsamheterna med att upploppsmakare runt Shankill Road i ett brittisktroget område av Belfast kapade och satte eld på en buss och kastade sten mot polisen. På en video syns hur maskerade demonstranter kastar in brandbomber i den röda dubbeldäckade bussen när den kör på gatan.

Våldsvågen kommer efter det att en växande frustration märkts bland de brittisktrogna mot de handelshinder som råder mellan Nordirland och Storbritannien sedan brexit.

Dessutom har ilska mot polisen blossat upp sedan det inte har väckts några åtal mot det irländska vänsternationalistiska partiet Sinn Féin för brott mot covid-19-restriktionerna i samband med en stor begravning förra året för den kände IRA-medlemmen Bobby Storey. Beslutet har fått Sinn Féins politiska motståndare, det brittisktrogna nationalkonservativa unionistpartiet DUP, att kräva den regionala polischefens avgång.

"Djupt oroad"

Sinn Féin anklagar i sin tur DUP för att spä på spänningarna med sitt starka motstånd mot de nya handelsreglerna och kraven på polischefens avgång.

En kapad buss brinner på Shankill Road i västra Belfast sedan brittisktrogna lojalister satt eld på den. Bild: Peter Morrison/TT-AP

Premiärminister Boris Johnson manar till lugn.

"Jag är djupt oroad över våldsscenerna i Nordirland", skrev han på Twitter sent på onsdagskvällen.

"Meningsskiljaktigheter löser man med dialog, inte med våld eller kriminalitet", fortsatte han.

Fördömer våldet

Våldet fördöms även av ledarna för både Sinn Féin och DUP, Nordirlands största partier. Framför allt påpekar man att kapningen av bussen och en attack mot en fotojournalist på tidningen Belfast Telegraph är oacceptabla handlingar, men våldet tycks inte ha fått partierna att lägga ner stridsyxan gentemot varandra.

"Dessa handlingar representerar inte unionister eller lojalister. De är en skam för Nordirland och tar endast bort fokus från de verkliga lagförbrytarna i Sinn Féin", skriver DUP:s partiledare Arlene Foster på Twitter.

En del av våldsamheterna har influerats av kriminella, som har organiserat en del av attackerna, enligt den nordirländska polisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning