Våldsvåg i Sydafrika efter fängslande av expresidenten

En demonstrant bygger en brinnande barrikad på en gata i Durban på Sydafrikas östkust i fredags. Bild: TT-AP

Plundrade affärer, avstängda motorvägar och rapporter om skott mot bilar. Anhängare till Sydafrikas förre president Jacob Zuma, som i veckan fängslades för domstolstrots, har de senaste dagarna gett sig ut på gatorna i våldsamma protester.

På lördagen uppgav Sydafrikas polisväsende att 28 människor hade gripits i provinsen Kwazulu-Natal – Jacob Zumas hemprovins – i koppling till oroligheterna. Nu har protesterna spridits till landets största stad Johannesburg, där bland annat en motorväg har stängts av efter rapporter om skottlossning mot förbipasserande bilar.

Totalt ska över 60 personer ha gripits sedan våldsvågen inleddes.

I förra veckan dömdes 79-årige Zuma av landets författningsdomstol till 15 månaders fängelse för domstolstrots, sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom.

Tiden bakom lås och bom kan dock bli betydligt kortare än så; redan om runt fyra månader uppges han kunna ansöka om villkorlig frigivning.

Fängslandet av Zuma beskrivs som ett stolt ögonblick för den sydafrikanska demokratin – ett bevis på att inte ens en expresident står ovan lagen. Men det har också utlöst ilska bland Zumas hängivna supporterskara, som framför allt hyllar honom för hans idoga kamp mot apartheidregimen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning