Våldsdåd på äldreboende i Åbo – äldre person avled

Polisen misstänker dråp och grov misshandel på ett äldreboende i Åbo. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En person avled och en skadades under en våldsincident på ett äldreboende. Gärningspersonen var sannolikt en boende på hemmet.

Ett våldsdåd inträffade på äldreboendet Tranbackahemmet 2 i Åbo sent på tisdagskvällen, informerar Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Två äldre personer utsattes för våld under incidenten. En av dem avled av sina skador. Den andra personen fick skador som krävde vård på sjukhus.

De flesta av enhetens boende är demenssjuka och äldre personer. Vid tidpunkten för incidenten hade enheten två nattvårdare.

Enheten kommer att fortsätta fungera normalt under hela polisutredningen, och de boende kommer inte att flyttas från enheten.

"Vi är väldigt chockade över det som hände. Vi tillhandahåller omedelbar krishjälp till enhetens invånare och deras anhöriga, såväl som enhetens personal. Vi kunde börja kontakta dem först då vi fick tillstånd från polisen", säger Riitta Liuksa, servicedirektör för hälsa och välfärd för Åbo stad i ett pressmeddelande.

Den misstänkte gärningspersonen är sannolikt en boende på enheten. Personen har förts bort från enheten.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland har startart en förundersökning i fallet. Just nu utreder polisen fallet som dråp och grov misshandel, men brottsbenämningarna kan ännu ändras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning