Våldsamt tumult på Åland – Polisen om gästande supportrar: "Bröt mot förbud"

Ilvessupportrarna under matchen som slutade i seger för Tammerforslaget. Bild: Lehtikuva/Jonas Edvik

Säkerhetsvakter brottade ned supportrar som försökte ta sig in på planen.

Hemmalaget IFK Mariehamn mötte på lördagen gästande Tammerforslaget Ilves på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Kampen stod om vilket av lagen som skulle ta hem årets upplaga av Finlands Cup i fotboll.

Ilves var det klart starkare laget i matchen och vann med 0–2. Några jublande Tammerforssupportrar firade segern med att rusa in på planen genast efter slutsignalen. Ordningsvakterna brottade ändå ned supportrarna, och enligt uppgifter i sociala medier använde vakterna också pepparsprej.

På Twitter har bilder och videor från händelsen fått stor spridning.

I Ilta-Sanomat förundrar sig en Ilvesanhängare över säkerhetsvakternas brutala metoder som riktades mot supporterns följe.

– Min vän gick med händerna i fickan mot ett annat håll, inte in mot plan. Ordningsvakten sprejade ändå en stor dos orange pepparsprej rakt i ögonen, säger supportern Joni Yli-Mäenpää till Ilta-Sanomat.

Enligt Yli-Mäenpää måste hans supportervän uppsöka sjukhus efter incidenten.

"Att beträda planen på detta sätt vid slutsignal är inte godkänt, ett på förhand meddelat förbud, varpå ordningsmän var tvungna att agera", skriver den åländska polisen i ett pressmeddelande.

Polisen säger att den grep ett flertal personer redan före matchstart och att man beslagtog pyroteknik och eggvapen när man kroppsvisiterade de gästande supportrarna. Polisen rapporterar också om problem under själva matchen.

Enligt polisen har tio personer gripits.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning