Våldsamma protester i Algeriet – över 180 skadade

Tiotusentals algerier demonstrerade i fredags mot att president Abdelaziz Bouteflika ställer upp för en femte mandatperiod. Nära presidentpalatset började polisen skingra demonstranterna. Bild: Tt-AP/Toufik Doudou

Minst 180 människor skadades under protesterna mot Algeriets president Abdelaziz Bouteflika i fredags, då polis drabbade samman med demonstranter i huvudstaden, enligt myndigheterna.

Tiotusentals människor deltog i den inledningsvis fredliga manifestationen i Alger, där deltagarna krävde ett stopp för den sjukliga 82-årige presidenten Abdelaziz Bouteflikas styre. När demonstranter närmade sig presidentpalatset blev situationen våldsam. Poliser och demonstranter kastade sten mot varandra och polisen avfyrade tårgasgranater för att skingra protesterna.

Hälsodepartementets uppgifter om antalet skadade har inte bekräftats av oberoende källor. En person uppges ha avlidit efter att ha drabbats av en hjärtattack.

Massprotester mot landets styre inleddes för en vecka sedan i ett land där dylika missnöjesyttringar är mycket ovanliga.

Bouteflika har sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 sällan setts till i offentliga sammanhang. Den drygt 80-årige presidenten tros nu få vård i Schweiz. Ändå avser Bouteflika, som styrt landet sedan 1999, att ställa upp för en femte mandatperiod.

Oppositionen hävdar att han inte har förmåga att styra landet utan används som nickdocka av makteliten för att de ska kunna stanna kvar på sina toppositioner.

Fakta

Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare, är Afrikas till ytan största land och exporten av olja och gas står för 95 procent av de utrikes intäkterna och 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 men blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt, blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer introducerats men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde ungefär 200 000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget, 1999, vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet med militärens stöd.

Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 erövrade Bouteflika en fjärde mandatperiod. De officiella siffrorna var att han fick 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND en absolut majoritet i parlamentet.

Källa: AFP