Våldsamma sammandrabbningar mellan flyktingar och högerextrema i tysk småstad

Tysk polis står framför en grupp högerextremister på torget Kornmarkt på onsdag kväll. Bild: EPA/CHRISTIAN ESSLER

Under veckan som gått har högerextrema och asylsökande drabbat samman i Bautzen i den tyska delstaten Sachsen.

I onsdags kväll utbröt slagsmål mellan ett 20-tal flyktingar och ett 80-tal lokala högerextremister på torget Kornmarkt, rapporterar Leipziger Volkszeitung. Enligt polischefen i staden började oroligheterna med att de asylsökande kastade flaskor. Omkring hundra poliser, däribland förstärkning från Leipzig och Dresden, fick sättas in för att skilja de två grupperna åt.

Även på torsdagen samlades omkring 350 personer på torget i den lilla staden strax utanför Dresden, många av dem högerextrema. Polisen var på plats med ett massivt uppbåd och kvällen förlöpte lugnt.

De 30 ensamkommande flyktingbarnen som bor på asylboendet i Bautzen har belagts med utegångsförbud efter klockan 19.

"Jag är chockad och mycket bekymrad över att situationen på Kornmarkt har eskalerat de senaste dagarna. Jag fördömer det ökade våldet under sammandrabbningarna mellan olika grupper i starkaste ordalag", skriver stadens borgmästare Alexander Ahrens på Facebook.

Sachsen har sedan länge stora problem med rasism och främlingsfientlighet. I februari brändes en flyktingförläggning ned i Bautzen, och den högerextrema Pegidarörelsen har sitt ursprung i närbelägna Dresden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03