Våldsamheter och svår vinter skjuter upp Afghanistans presidentval

Köerna ringlade långa på flera håll vid parlamentsvalet i Afghanistan. Presidentvalet skjuts nu upp tre månader. Arkivbild från oktober. Bild: TT-AP/STR

Presidentvalet i Afghanistan skjuts upp tre månader till den 20 juli. Beskedet följer på diskussionerna efter parlamentsvalet i oktober, som präglades av våldsamma attacker och administrativt haveri.

I bakgrunden pågår också diskussionerna om en fredsprocess mellan USA:s sändebud i landet och företrädare för talibanrörelsen.

Enligt den tidigare planen skulle valet hållas den 20 april.

– April kommer att bli väldigt svårt på grund av den svåra vintern och transporten av valmaterial, säkerhet och budgetfrågor, säger Gula Jan Abdul Bade Sayad, ordförande för den afghanska valkommissionen, vid en presskonferens.

Vid parlamentsvalet uppstod bland annat stora problem med det biometriska system för väljarregistrering som införts för första gången. Dessutom stördes processen av självmords- och bilbombsattacker.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning