Valdrama i Sverige: Jämnt mellan blocken, osäkert med regering – Stefan Löfven avgår inte

Nu ska Stefan Löfven avgå säger Moderatens partiledare Ulf Kristersson. Stefan Löfven (bilden) svarar med att han inte tänker göra det. I stället söker han blocköverskridande överenskommelser. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Det svenska valet blev en rysare – och regeringsbildandet blir en thriller. Med ytterst jämnt mellan blocken är det inte entydigt hur följande regering ska se ut. – Vi ser att vi är det här valets vinnare. Nu tänker vi skaffa oss inflytande över svensk politik på riktigt, säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

– Jag vet vem som har vunnit det här valet. Det är Sverigedemokraterna, säger en segerrusig Jimmie Åkesson, ordförande för Sverigedemokraterna, på partiets valvaka.

När 95,5 procent av rösterna är räknade visar siffrorna på 17,7 procent för Sverigedemokraternas del. Det är en ökning från valet för fyra år sedan, men samtidigt inte på de nivåer som en del opinionsmätningar förutspått – och partiet hoppats på. Platsen som Sveriges näst största parti lyckades partiet inte heller utmana.

Den går till borgerliga Moderaterna, med 19,7 procent av rösterna då 4,5 procent av rösterna var oräknade. Det är inte heller ett så starkt resultat som partiet hade tänkt sig, men en verklig slutrusch av Kristdemokraterna som också ingår i den borgerliga Alliansen gör att Ulf Kristersson utropar Alliansen till segrare.

– Nu ska statsminister Stefan Löfven avgå, säger han med hälsning till Socialdemokraternas ledare och statsminister.

Socialdemokraterna är största parti med 28,3 procent, men gör ändå ett historiskt dåligt val.

Kristersson säger på Moderaternas valvaka att hans "bestämda ambition är att forma en regering" och att han på måndag börjar diskutera detta med sina tre andra Allianskolleger.

I Sverige är blockpolitiken av tradition stark, och Sverigedemokraterna är på grund av sin storlek i vågmästarroll.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har 40,6 procent av rösterna eller 144 mandat i riksdagen samt den borgerliga Alliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna 40,3 procent och 143 mandat. Sverigedemokraterna, som inte räknas till någotdera blocket, har 17,6 procent av rösterna eller 62 mandat.

En central fråga blir nu om Kristersson får hela Alliansen med sig, och hur Moderaterna förhåller sig till Sverigedemokraterna. Dessutom: Vad Sverigedemokraterna i så fall kräver i gengäld?

Om Kristersson ska kunna bli statsminister behövs det sannolikt passivt eller aktivt stöd från ytterligare något parti. Alliansen har tidigare sagt att den inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Liberalerna och Centern, som ingår i Alliansen, har uppgett att de inte kan sitta i en regering som är aktivt beroende av Sverigedemokraternas stöd.

I det rödgröna blocket ingår Socialdemokraterna som tillsammans med Miljöpartiet har bildat regeringen, med stöd av Vänsterpartiet.

De övriga partierna har tidigare inte gett det högerpopulistiska och invandringskritiska partiet inflytande på grund av Sverigedemokraternas nazistiska rötter. Under valrörelsen har beskeden ändå inte varit alldeles entydiga.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger på valkvällen sig vara beredd att förhandla med alla andra partier, men "speciellt med Ulf Kristersson".

Sverige har negativ parlamentarism, vilket betyder att det är den statsminister som inte får en majoritet nej-röster som väljs. Det är här Sverigedemokraterna kan få en avgörande roll. Blocken kommer också att behöva stöd för att få igenom sin budget.

Regeringsfrågan kommer troligen inte att avgöras förrän om flera veckor. Stefan Löfven har innan valet sagt att han inte tänker avgå förrän Alliansen och Sverigedemokraterna röstar emot honom i riksdagens statsministeromröstning. Den hålls tidigast efter riksdagens öppnande den 25 september.

När Stefan Löfven är sist ut med att tala under valnatten upprepar han beskedet. Han tänker inte avgå,

Han säger att det är ologiskt om Alliansen vill regera om den blir det mindre blocket.

Löfven har redan en längre tid talat varmt för blocköverskridande lösningar och det upprepar han.

– En sak är redan tydlig. Det finns ingen sida som fått egen majoritet. Vi kommer att behöva blocköverskridande överenskommelser.

– Oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning.

Bild: Maija Hurme

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning