Valdirektören: Valet i januari flyttas inte

Den höga vaccinationstäckningen gör att det för tillfället inte finns några planer att flytta välfärdsområdesvalet, säger valdirektör Arto Jääskeläinen. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Att så många finländare fått två doser vaccin gör att läget inför välfärdsområdesvalet är ett annat än i våras då kommunalvalet sköts upp.

Antalet nya fall av coronasmitta är högre och trycket på sjukvården ungefär detsamma som i våras då man beslöt att flytta fram kommunalvalet ett par månader.

Men en flytt av välfärdsområdesvalet den 23 januari är inte aktuell. Det sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i lördags, efter att den samlingspartistiska riksdagsledamoten Timo Heinonen i ett Twitterinlägg önskat en flytt av valet.

Henriksson konstaterade dock att man noga följer med coronaläget, och inte minst hur den nya virusvarianten påverkar situationen.

Lite knepigare att flytta

När vi i fredags talade med valdirektör Arto Jääskeläinen vid Justitieministeriet konstaterade han att läget är ett annat än i våras, då kommunalvalet sköts upp.

–  Nu är vaccinationstäckningen rätt hög, över 80 procent. I februari hade vaccinationerna precis kommit i gång.

Är det svårare att flytta välfärdsområdesvalet i och med att valet hänger ihop med en reform?

–  Rent teoretiskt skulle det kanske vara lite knepigare att flytta välfärdsområdesvalet, men det finns inte alls några avsikter att göra det.

Ingen deadline

Jääskeläinen säger att det inte finns något speciellt datum då valet inte längre går att flytta.

–  Nej, det finns ingen sådan "deadline". Men med mindre än två månader kvar till valet finns det inte längre några bra tidpunkter för att trycka på stoppknappen. Om vi ändå måste göra det, av någon konstig anledning, klarar vi nog den situationen också.

Måste valfunktionärerna ha covidintyg?

–  Nej, det krävs inte. Och i och med den goda vaccinationstäckningen är nog de flesta valfunktionärer vaccinerade.

Kommunalvalet gick bra

Reinhold Klockars (SFP) är ordförande för centralvalnämnden i Vasa.

Han säger att vårens kommunalval – med allt vad det innebar av bland annat munskydd, handsprit och tvåmetersavstånd – gick nästan förvånansvärt bra.

Klockars säger att man får se om välfärdsområdesvalet ordnas på exakt samma sätt.

I de anvisningar som Justitieministeriet och Institutet för hälsa och välfärd publicerade den 9 november heter det att arrangemangen i vallokalerna i första hand ska följa de lokala hälsomyndigheternas anvisningar, eftersom epidemiläget varierar mycket i olika delar av landet.

Ingen drive-in i januari

En sak som skiljer välfärdsområdesvalet från kommunalvalet i Vasa är att det nu inte ordnas någon drive-in-förhandsröstning, vilket man i somras hade på Kaserntorget.

Klockars säger att det nog inte var någon större diskussion om utomhusröstning nu då valet ordnas mitt i vintern.

Under vinterns välfärdsområdesval blir det ingen drive-in-förhandsröstning på Kaserntorget i Vasa. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Varje röstningsområde i staden har en egen valnämnd, som i Vasas fall slås fast av stadsstyrelsen i slutet av november. Klockars säger att en sak som pandemin kan påverka är hur utbildningen av nya medlemmar i valnämnderna genomförs.

Möte denna vecka

Justitieministeriet ska denna vecka ha ett av sina regelbundna möten med Institutet för hälsa och välfärd. Då ska man åter diskutera hur välfärdsområdesvalet kan arrangeras på ett så hälsosäkert vis som möjligt.

Niklas Wilhelmsson, som leder Justitieministeriets enhet för demokrati och val, sade i lördags att planen är att använda sig av likadana säkerhetsarrangemang som inför kommunalvalet i juni, med undantag för att förhandsröstningen denna gång inte är förlängd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning