"Väldigt underlig stämning på mässan"

Färre besökare. Bokmässan i Göteborg tappade rejält med besökare i år, men de finlandssvenska förlagen sålde bra. Bild: Henrik Brunnsgård

Bokmässan i Göteborg besöktes av betydligt färre än i fjol, men försäljningsmässigt gick det ändå bra för de finlandssvenska förlagen.

Bokmässan i Göteborg besöktes i år av cirka 77 000 personer, vilket är en minskning med 19 000 jämfört med fjolåret. De två första dagarna hade omkring 10 procent färre besökare jämfört med 2016. På lördagen var tappet ännu större, med 35 procent färre besökare än motsvarande dag förra året, skriver TT.

Det här märktes tydligt i de svenska förlagens försäljning, till exempel Ordfront och Galago talar om ett tapp på en tredjedel, men de finlandssvenska förlagen sålde till och med bättre än i fjol.

Eftersom många valde att bojkotta bokmässan ordnades i stället flera alternativa program, bland annat Scener och samtal som arrangerades av Göteborgs litteraturhus. Under två dagar hade de cirka 1 600 besökare. Tidskriften ETC:s arrangemang Bokmassan bjöd på gratis program i ett cirkustält på heden och drog också mycket folk under fredag och lördag.

Bra med publik

Svenska litteratursällskapets Agneta Rahikainen, som koordinerade det finlandssvenska programmet på Arena-scenen, säger att det stämningsmässigt var den märkligaste mässan hon varit med om.

– Jag har varit med i femton år och det här var den mest underliga mässan någonsin. Speciellt under lördagen var det märkligt att vara där inne i en bubbla då man såg kravallpoliserna utanför.

De som var inne på mässan var bakom en barrikad, vägarna runt mässan var avspärrade och en kort stund under lördagen var dörrarna stängda så att man varken kom in eller ut.

Men vid Arena-scenen märktes det trots det inte någon skillnad vad gäller publikmängd, enligt Rahikainen. SLS sålde bättre än väntat, och Rahikainen menar att Finlandstemat lyckades riktigt bra. Hon berättar att mässans vd Maria Källsson uppgav att Finlandsseminarierna besökarmässigt låg i tio i topp.

– Det är roligt att de nådde fram, det var mycket arbete bakom dem, säger hon.

Ansträngt

Schildts & Söderströms vd Mari Koli berättar att förlaget sålde dubbelt så bra som tidigare år, tack vare mässans stora namn Kjell Westö.

– Mässan bjöd som vanligt på välarrangerade och intressanta samtal. Samtidigt var det konstigt att vara på en mässa med så hotfull stämning utanför och med polisens kännbara närvaro. Jag är glad att säkerhetsarrangemangen var så goda, men det skapade en underlig stämning.

– På lördagen var det sorgligt och otrevligt utanför mässan. Det påverkade också stämningen innanför, den var mer dämpad.

– I år fick händelser utanför mässan betydligt större synlighet än det som pågick innanför. Det var alldeles för mycket fokus på allt annat än böcker och samtal kring litteratur. Finland 100 år var tema men det fick inte den synlighet det hade förtjänat i medierna, säger Koli.

Fredrik Rahka, vd vid Förlaget M, säger att han upplevde mässan som i sin helhet lyckad för förlaget.

– Försäljningsmässigt gick det väldigt bra, klart bättre än i fjol, förutom på lördagen då det gick lite sämre.

Även han nämner den ansträngda stämningen på och utanför mässan.

– Vi hade program också på den alternativa mässan på Världskulturmuseet och personalen gick fram och tillbaka mellan den och bokmässan. Då polisen för en stund stängde huvudingången på lördag var det en lite speciell situation.

Vad gäller Nya Tider säger han att det närmast såg lite sorgligt ut.

– De var längst inne i ett hörn och det var inte mycket folk där. Själva mässan handlade väldigt lite om dem.

ETC och Leopard förlag ordnade sin alternativa Bokmassa i ett cirkustält på Heden. Bild: Henrik Brunnsgård

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning