Våldet kastar skugga över påvens besök

Bild: Stringer

Att den romerskkatolska kyrkans ledare besöker ett stort arabland är en betydande händelse i sig. Påven Franciscus besök i Egypten får extra tyngd av den senaste tidens terrordåd mot landets kristna minoritet.

Programmet för besöket, som inleds på fredagen, var redan fastslaget då tiotals människor dödades i bombattacker mot koptiska kyrkor på palmsöndagen. Påvens besök blir något av en mardröm för de livvakterna, speciellt med tanke på att han i det längsta undviker att färdas i bepansrade limousiner. Däremot gläds många av landets kristna.

– Något vackert ger alltid glädje efter varje smärtsamt ögonblick. Påven kommer för att uttrycka sitt stöd, det är en välsignelse för oss, säger Dina Fahmi.

– Genom att komma till Egypten visar påven att inget – inte ens terrorism – kan hindra oss från att be, säger Karim Saber.

Mässa på stadion i Kairo

Majoriteten av Egyptens nästan 10 miljoner kristna är ortodoxa kopter. De utgör den största kristna gruppen i Mellanöstern. Påven ska tillsammans med kopternas ledare, påven Tawadaros II, besöka en kyrka i Kairo där extremiströrelsen IS bombdåd dödade tiotals människor för några veckor sedan.

Extremisterna har hotat fortsätta med sina attacker mot Egyptens kristna.

Den ortodoxa ledaren, Konstantinopels ekumeniska patriark Bartolomeus, besöker Egypten samtidigt som påven. I samband med det ekumeniska besöket deltar även de båda ledarna i en fredskonferens på fredag. Konferensen arrangeras i det prestigefyllda sunnimuslimska lärosätet al-Azhar.

Påven kommer även att träffa Egyptens president Abled Fatah al-Sisi. På lördag håller Franciscus en stor utomhusmässa på stadion i Kairo. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning