Valborgsvädret blir svalt – orsak att inte ordna picknick

Valborg och 1 maj blir en molnig och sval historia, uppger Meteorologiska institutet. Kanske uppmuntrar det folk att stanna hemma. Arkivbild. Bild: KARL VILHJALMSSON

Valborgsmässoafton blir regnfri men sval.

Vi kan förvänta oss en sval valborg. Det säger Kaisa Solin, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

– Just nu är det ganska svalt runtom i Finland och det kommer fortsätta under valborg och första maj, säger Solin.

Något regn väntas ändå inte, men man kan förvänta sig ett ganska molnigt valborgsfirande – åtminstone i södra Finland. Längs västkusten och speciellt i Österbotten kan solen delvis kika fram.

I Österbotten kommer temperaturen ligga runt 5 grader och kring Åbo och Helsingfors väntas temperaturen hålla sig kring 8 grader.

Om man ändå går ut för att fira kan man också hålla i minnet att det är varning för gräsbränder i södra och västra delarna av Finland upp till Österbotten.

Polisen och regeringen har uppmuntrat folket till att stanna hemma under valborg och 1 maj med tanke på de rådande begränsningarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning