Valborgstrolleri – munkarnas stekfett förvandlas till bränsle

Miljoner munkar. Sockermunkar förknippas starkt med första maj i Finland. Bild: Mostphotos

Återvinning är den nya trenden också i valborgsfirandet. Bränsleföretaget upprepar nu skinktricket från i julas och samlar in stekfettet efter munkarna för att göra diesel.

"Kör en kilometer med fett från tre munkar". Det går åt ganska mycket olja för att fritera alla sockermunkar som säljs till valborg. För att slå ett slag för miljön, samla in pengar till barnläger och få positiv synlighet ordnar Neste och Fazers bagerier ett gemensamt valborgsjippo.

Efter första maj-firandet donerar bageriet den frityrolja som gick åt till att baka veckoslutets munkar till Neste, som i sin tur förädlar det till diesel av återvunnet råmaterial. Bränsleföretaget i sin donerar en summa som motsvarar värdet på dieselförsäljningen till SOS-barnbyar, så att de kan ordna sommarläger för barn.

– På Fazer har vi som målsättning att minska på mängden avfall, så det här samarbetet vill vi absolut delta i, säger Nina Elomaa, chef för företagsansvar på Fazer.

Återvinning är tidens melodi och allt fler människor är intresserade av att veta vad som händer med avfallet efter att det dumpats i rätt tunna.

– Med munktricket vill vi visa hur man kan återvinna avfall och göra nya produkter av dem, säger Johan Lunabba, chef för företagsansvar vid Neste.

Med sin kampanj vill de bägge företagen uppmuntra finländare att återvinna och återanvända så mycket som möjligt av sitt skräp. De hushåll som kokar sina munkar själv bör komma ihåg att slänga oljan på rätt ställe – små mängder olja kan hällas i biosoporna, större mängder borde förpackas i en gammal plastflaska med kork och slängas i blandavfallet. Frityrolja får under inga omständigheter hällas i avloppet eller i toaletten, för den täpper igen rören.

Vanligtvis återanvänds frityrolja från bagerier till asfalt- och tvålindustrin som råmaterial. Biodiesel görs av bland annat restprodukter från köttindustrin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning