Valborgsbubbel – nyheter och klassiker

Bild: Alko

Georg Borgström har plockat ut ett urval mousserande viner och champagne till valborgsfirandet. Här finns allt från vackert rosa och prisvärt fruktvin till James Bonds favoritbubblor, också det prisvärt men i en helt annan prisklass.

Mousserande drycker

Bild: Alko

543717 Mateus Sparkling Rosé Brut. Portugal

Vackert rosa med pigga bubblor och välutvecklad, bärig, inbjudande doft och torr smak med utmärkt frukt och syra. Trevligt både till mat och prat.

Pris: 9,09

Betyg:

008941 Henkell Trocken Sekt Dry. Tyskland

Halvtorrt mousserande vin där den lilla sötman gör vinet mjukt men inte sött. Ungdomligt gulgrönt med pigga bubblor, välutvecklad, mycket blommig doft och "torr" smak med krydda och utmärkt balans mellan frukt och syra. Prisvärt.

Pris: 9,89

Betyg:

Bild: Alko

561157 Torres Santa Digna Estelado Rosé Brut. Chile

Chilenskt mousserande vin gjort på Chiles urdruva Pais, som introducerades av de första spanjorerna som kom till landet på 1500-talet. Tack vare små skördar ger druvan Pais koncentrerade viner.

Lingonröta med aktiva bubblor, frisk, bärig, saftig doft och torr, pigg smak av hallonsaft. Trevligt picknickvin i solskenet.

Pris: 13,84

Betyg:

580417 Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut. Frankrike

Ljusgult med fin mousse, framträdande, blommig, angenäm doft och torr, mogen smak med utmärkt frukt och vänlig syra. Prisvärt.

Pris: 16,88

Betyg:

Bild: Alko

920357 Roger Goulart Reserva Cava Brut 2013, DO Cava. Spanien

Halmgult med ivriga fina bubblor och välutvecklad, fräsch, charmig doft med inslag av kryddor och örter. Smaken är balanserad med bra frukt och syra i harmoni. En högklassig cava.

Pris: 17,90

Betyg:

544867 Jenkyn Place Brut 2010. England

En av aprilnyheterna. Ljusgult med bra mousse, generös, varm, aromatisk doft och torr rätt fyllig, nötig, lång smak. Gott men onödigt dyrt.

Pris: 34,86

Betyg:

Champagne

008621 Laurent-Perrier Champagne Brut , AC. Frankrike

Halmgult med fina pigga bubblor och välutvecklad, nyansrik, inbjudande doft samt torr, elegant smak med frisk harmonisk syra. Välbalanserad helhet. En klassiker.

Pris: 44,94

Betyg:

597967 De Sousa Grand Cru Blanc de Blancs Champagne Brut 2012, AC. Frankrike

En av aprilnyheterna. Citrongult med häftig mousse, välutvecklad, nyansrik, elegant doft och torr, fyllig, vänlig smak med fin syra och frukt. Bör ackompanjeras av tilltugg.

Pris: 49,85

Betyg:

Bild: Alko

008715 Bollinger Special Cuvée Champagne Brut. AC. Frankrike

James Bonds favorit är suverän också i denna icke årgångsbetecknade basversion. Vackert gult med utmärkta små bubblor, välutvecklad, mycket aromatisk mogen doft med rostat inslag. Smaken är mångfasetterad, balanserad och mjukt fyllig. Värd priset.

Pris: 56,30

Betyg:

Bild: Alko

588317 Ayala Blanc de Blancs Champagne Brut 2008, AC. Frankrike

Ljusgult med förvånansvärt stora bubblor. Intensiv, nötig och elegant doft samt torr, fyllig, angenäm, lång och harmonisk smak med inslag av plommon. En av aprilnyheterna.

Pris: 69,90

Betyg:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning