Valborg firas virtuellt – allt från Havis Amandas mössa till valborgsmatinén sänds i Helsingforskanalen

Årets valborgsprogram från Helsingfors visas i stadens egen webbkanal helsinkikanava.fi. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

I år ordnas inte några traditionella valborgsfestligheter i Helsingfors. Stadsborna bör inte heller samlas för att fira tillsammans. I stället strömmas allt program på webbsajten Helsinkikanava, där även Havis Amanda får sin virtuella mössa.

Valborg 2020 firas virtuellt i Helsingfors: alla videor, livekonserter och inspelningar visas på Helsingforskanalen.

Startskottet för valborgsprogrammet i Helsingforskanalen sker klockan 17.45 på valborgsmässoafton den 30 april då Havis Amanda ska få sin vita mössa. Konstuniversitetets studentkår (KonSt) som står i tur gör detta på ett nytt och unikt sätt tillsammans med ett bolag som specialiserat sig på virtuell teknik.

Artisten JVG ger den direktsända konserten JVG – Ikuinen Vappu (evig valborg) klockan 19. Det går att medverka i konserten med smarttelefon eller dator med en egen avatar (en virtuell karaktär). Publiken får delta med rörelser, applåder och emojier som i realtid förmedlas till artisterna i studion.

Savoy-teatern strömmar en Club For Five-konsert klockan 20. A cappella-gruppen sjunger publikens favoriter, bland annat Den glider in och Äitien äiti samt helt nya låtar. Den direktsända konserten pågår i en timme och innehåller ett par sånger med textning för allsång.

Improvisationsteatern Stella Polaris framför en musikbaserad och interaktiv föreställning klockan 21. Där kan tittarna medverka från sin hemsoffa, det finns inget manuskript utan föreställningen uppstår som ett samarbete mellan skådespelarna och åskådarna.

Rapartisten Yeboyah uppträder på Helsingforskanalen klockan 22. Det är en inspelning från hennes konsert på Tiivistämö. Yeboyahs Elovena-EP utkom förra sommaren och gjorde henne till Emma-kandidat i kategorin Årets nykomling.

1 maj

Programmet fortsätter den 1 maj med Helsingfors stadsorkesters traditionella valborgsmatiné. Den har med sina valser, tangon, schlager och marscher spridit glädje sedan 1883. Den direkta webbsändningen från Musikhuset börjar klockan 13.30 och valborgsmatinén kan ses som direktsändning på Helsingfors stadsorkesters webbplats, med mobilappen HKO Screen och på Arenan. Den sänds också på Yle Radio 1.

I Helsingforskanalen fortsätter underhållningen med tre olika konserter, varav Vårlig valborgskonsert i Nordhuset går på svenska. Jannike Sandström och Geir Rönning bjuder på klassiker, egna låtar och gamla svenska hitlåtar från klockan 16. I bandet spelar Anssi Växby, Anu Kosonen och Niklas Rosström.

På Savoy blir det allsång på finska om våren och kärleken med Rajaton som försångare. Det är en direktsänd konsert som passar att avnjutas hemma med ett glas bubbel i handen med start klockan 17, sångtexterna visas i rutan.

Den som gillar rock, salsa, hiphop och r&b kan följa med livesändningen från Tiivistämö klockan 15. Där uppträder ett brett urval av artister, bland annat sångerskan Ilona Gill, Renée Böök, Nisa från kollektivet D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, pianisten Elo Umukoro samt Kieran Atticus.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning