Valborg firas i svalt väder

Det kyliga vädret och begränsningen av rörelsefriheten under coronakrisen sätter stopp för alla större festligheter på valborgsmässoafton i år. Bild: SPT

Enligt Meteorologiska institutet stiger temperaturen inte över 10 grader ens i södra Finland.

Det blir en kylig valborg i år, visar Meteorologiska institutets väderprognos. I södra Finland utlovas för det mesta halvmulet uppehållsväder, trots de låga temperaturerna, men i norra Finland kan valborgsfirarna räkna med enstaka snöskurar. På första maj kan det bli en del regnskurar i kustregionen i västra Finland.

Dagstemperaturen på valborgsmässoafton rör sig mellan 7 och 10 grader i landets södra och västra delar och i östra och norra Finland sjunker kvicksilvret till mellan 2 och 7 grader.

– Det lönar sig att beakta att vi har utfärdat varning för skogs- och gräsbrand i de södra och mellersta delarna av landet, säger dejourerande meteorolog Hannu Valta på Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Enligt Meteorologiska institutets långtidsstatistik är den genomsnittliga dagstemperaturen under valborgshelgen mellan 10 och 15 grader i landets södra och mellersta delar och mellan 5 och 10 grader i landets norra delar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning