Valborg började vid midnatt – Åbo Akademis Studentkår firar i traditionella tecken

Anna Oksanen är styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår och kommer att hålla ett tal på Vårdberget i Åbo på valborgsmässoafton. – Jag kommer att tala lite om kårgemenskap och också ta upp en gnutta politik i talet. Bild: Mikael Piippo/SPT

Åbo Akademis studerande firar valborg genom att samlas på Vårdberget i Åbo för traditionsenlig mösspåläggning. Därefter vankas det valborgsmiddag i kårhuset.

Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) håller sig till ett beprövat koncept i sitt valborgsfirande. Valborgens självklara höjdpunkter är mösspåläggningen på Vårdberget i Åbo klockan 18 och valborgsmiddagen i kårhuset Kåren några timmar senare.

ÅAS styrelseordförande Anna Oksanen berättar att hon inledde sitt valborgsfirande vid midnatt mellan måndagen och tisdagen när studentkåren gav ut sin valborgstidning Errores S:tae Valpurgis i samband med en högtidlig ceremoni utanför Åbo domkyrka.

ÅAS beskriver Errores S:tae Valpurgis som Nordens äldsta åboensiska wapptidning på svenska och lovar att den kommer att förvåna, förvirra och förarga sina läsare.

Slutsåld festmiddag

Efter nattens ceremoni utanför domkyrkan har Anna Oksanen vänt blicken mot valborgskvällen. Som studentkårens styrelseordförande har hon äran att hålla ett tal i samband med mösspåläggningen på Vårdberget.

– Nu är det mest förberedelser inför mitt tal och valborgsmiddagen på Kåren som gäller. Vi har lyckats förbereda allting ganska bra redan, så jag har också lite tid att träffa vänner under valborg, säger Oksanen.

ÅAS ordnar valborgsmiddagen i samarbete med några nationer vid Åbo Akademi. Middagen är slutsåld och kommer att ha 200 gäster.

I början av 1960-talet gick det vilt till på valborgsfesterna i kårhuset Kåren. Foto: Åbo Akademis Studentkårs bildarkiv Bild: Åbo Akademis Studentkårs bildarkiv

TYY samlas på Puolalabacken

ÅAS firar sitt 100-årsjubileum i år. Temat för jubileumsåret är kårgemenskap och Oksanen kommer att beröra jubileumsåret i sitt tal, men i övrigt påverkar inte jubileumsåret valborgsfirandet särskilt mycket.

– Vi vill gärna betona att jubileet pågår hela året och att det inte är slut efter studentkårens årsfest eller valborg, säger Oksanen.

Förutom Oksanens tal består valborgsprogrammet på Vårdberget bland annat av studentkörerna Florakörens och Brahe Djäknars uppträdanden. Svenska Yle direktsänder konserten i både radio och tv.

Samtidigt som Åbo Akademis studerande samlas på Vårdberget arrangerar Åbo universitets studentkår TYY sin egen mösspåläggning vid Åbo konstmuseum på Puolalabacken. Programmet innehåller bland annat ett tal av TYY:s styrelseordförande Sini Saarinen samt musik- och köruppträdanden.

Festdukningen i kårhusets festsal är färdig inför kvällens valborgsmiddag. Bild: Mikael Piippo/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning