Välbesökta kyrkor i Helsingfors kan börja kräva inträde – turister är skeptiska

Monika Ember från Ungern besöker dottern Viktoria som studerar i Helsingfors. De skulle eventuellt betala för inträde – om summa var låg. Bild: Cata Portin

Turismen ska utvecklas i kyrkorna i Helsingfors. Det här kan eventuellt innebära inträdesavgifter för turister från och med 2021.

Från och med år 2021 kan det börja kosta att besöka domkyrkan i Helsingfors eller kyrkan på Sveaborg.

Med en inträdesavgift hoppas domkyrkoförsamlingen utveckla turismen med bland annat guidade turer, som hittills har ordnats på frivillig basis.

– Vi kan inte bekosta turismarbetet med församlingsmedlemmarnas kyrkoskatt. Därför överväger vi en inträdesavgift, säger domprosten Marja Heltelä.

Enligt Heltelä skulle inträdesavgiften huvudsakligen gälla turister. Den skulle inte gälla barn, skolklasser eller dem som bara vill delta i kyrkliga evenemang.

Summan oklar

– Många turister önskar sig guidade turer, men för närvarande har vi inte kunnat erbjuda det i den utsträckning som skulle krävas. Vi har inte kunnat betjäna turister såsom de önskat.

Planerna är i utvecklingsskedet och ännu är ingenting klart, framhåller Heltelä. Nu utreds mallen för turistarbetet och om ungefär ett år ska församlingsrådet ta ställning till en eventuell inträdesavgift. Heltelä uttalar sig inte närmare om beloppet.

– Men det handlar om en rimlig summa.

Båda kyrkorna är populära sevärdheter för turister. Domkyrkan uppskattas ha en halv miljon besökare om året. Internationellt är inträdesavgifter till kyrkor inte ovanliga. Tempelplatsens kyrka i Helsingfors tar en inträdesavgift på tre euro av besökare och ämnar höja den till fyra euro från och med nästa år.

Turister skeptiska

HBL besökte domkyrkan på tisdagen för att se vad turisterna anser om en eventuell inträdesavgift. Sergey och Elena är på en dagsvisit i Helsingfors för att kolla in sevärdheterna, och har kommit med tåg från Sankt Petersburg.

Sergey och Elena från Sankt Petersburg nöjer sig med att beundra kyrkan utifrån och skulle inte betala en besökssumma. Bild: Cata Portin

– Vi skulle nog knappast betala för att se kyrkan inifrån. Det är ju en känd kyrka, men vi vill mest se kyrkan utifrån, säger Sergey, med kameran i högsta hugg.

Studeranden Viktoria Ember visar domkyrkan för sin mamma Monika, som är på besök från Ungern. De ställer sig skeptiska till förslaget om en inträdesavgift, men skulle eventuellt betala en summa – om den var låg.

– Vi gillar att se sevärdheter men vi skulle antagligen inte betala. Man vet helt enkelt inte vad man får se på förhand, säger Viktoria Ember.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning