Välbesökt vargdemonstration i Vasa: "Under den senaste vintern har vargproblemet totalt eskalerat"

Vasa torg fylldes på måndagskvällen av demonstranter som inte vill se varg i knutarna. Bild: VBL/Mikael Nybacka

På måndagskvällen fylldes Vasa torg av demonstranter som protesterade mot vargens utbredning i Österbotten. Bland talarna fanns två riksdagsledamöter, en småbarnsmamma och arrangörer från Österbottens svenska producentförbund och Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Enligt Naturresursinstitutet färska beräkningar bor sju av tio vargar nu i västra Finland. Ökningen är särskilt tydlig i Österbotten där vargbeståndet har fördubblats. Många lokalbor upplever att beslutsfattarna inte tar problemet på allvar.

Demonstrationen arrangeras av Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) och Svenska Österbottens pälsodlarförening (SÖP). Enligt deras förhandsuppskattning lockade demonstrationen ungefär tusen besökare.

Besökarna fick ta del av flera anföranden i den ljumma junisolen. Bland andra Niclas Sjöskog från Österbottens svenska producentförbund, Kaj Wik från Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, riksdagsledamöterna Joakim Strand (SFP) och Peter Östman (KD) samt småbarnsföräldern Johanna Borg höll tal under kvällen.

– Under den senaste vintern har vargproblemet totalt eskalerat, men om man inte själv bor på vargrevir saknar man den här förståelsen. Jag efterlyser också bättre dialog mellan sakkunniga och lokalbefolkningen, säger hon.

Riksdagsledamot Joakim Strand inledde sitt anförande med att ställa några frågor till publiken. Av mängden händer som viftar i luften kunde Strand utläsa att publiken inte vill att vargen ska få promenera omkring i österbottningarnas hemknutar. Strand hänvisar dessutom till grundlagen, enligt vilken alla har rätt till personlig säkerhet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning