Välbes bredsida mot Norge – "Johaugs seger väcker tankar"

Den ryska längdchefen Jelena Välbe lägger ut texten mot Norge. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Rysslands längdchef Jelena Välbe förundrar sig över Norges dominans i skid-VM. "Det finns andra krafter som hjälper dem", säger hon till Ria Novosti.

Norge dominerade i skid-VM – inte helt oväntat. Norges längdherrar tog tolv av arton medaljer och även damerna tog fyra av sex möjliga guld.

I en intervju med Ria Novosti blir den ryska längdchefen Jelena Välbe tillfrågad om vad Norge gör bättre än alla andra. Hon svarar kryptiskt.

– Det är bäst att du frågar dem. Jag tror inte att någon i världen kan svara på den frågan. Jag tror givetvis inte att norrmännen tränar mycket mer än Bolsjunov och Tjervotkin. Nej, det är jag övertygad om att de inte gör. Det finns andra krafter som hjälper dem, säger Välbe.

Astmamedicin

Hon har förut uttalat sig kritiskt om att en del av de norska idrottarna använder sig av astmamedicin. Efter VM i Seefeld för två år sedan sade Välbe att Ryssland var bäst av de "friska" lagen.

– Nästan alla idrottare har läkemedelsdispens för tunga substanser. Det är skamligt. Det är legaliserad dopning. Inte en enda av våra idrottare har läkemedelsdispens. Vi använder inte några läkemedel alls, sade Välbe 2019.

Hon syftade antagligen till att många skidåkare använder sig av astmamedicin. En del av dessa läkemedel är dopningsklassade och kräver läkemedelsdispens. För ett par år sedan blev det norska landslagets sätt att använda astmamedicin ifrågasatt. En oberoende utredningsgrupp kom dock fram till att de norska idrottsutövarna inte använt astmamedicin på ett oetiskt sätt. Astmamedicinerna som använts har inte varit prestationshöjande.

Ifrågasätter Johaug

Bland damerna var Therese Johaug i en klass för sig i VM i Oberstdorf. Under damernas 30 km ryckte hon ifrån redan under det första varvet och vann med uppemot tre minuters marginal till tvåan Heidi Weng. Johaug har i praktiken varit oslagbar i distanslopp sedan hon kom tillbaka efter sin dopningsavstängning 2019.

– Alla förstår att en kvinna inte kan vinna nästan alla distanslopp under de tre senaste åren. Och att vinna med tre minuter till tvåan. Ja, du måste hålla med om att det väcker en del tankar, säger Välbe till Ria Novosti.

"Vem är intresserad?"

Välbe är alltså övertygad om att konkurrenterna använder sig av dopningsklassade läkemedel med hjälp av läkemedelsdispens. Hon anser att internationella skidförbundet FIS inte är intresserat av att ta tag i det här som hon kallar ett "kryphål".

– Jag har inte sagt att norrmännen inte tränar. De tränar, men ryssar, italienare och tyskar tränar lika mycket. Men de är inte ens i närheten av Norge. De är kanske begåvade. Men finns det faktiskt inte någon annan i världen som är begåvad? säger Välbe till Ria Novosti.

– Vem är intresserad att titta när en idrottare vinner med 3-4 minuter och det är bara en kamp om andra plats?

Välbe undrar också hur det kan finnas så många som lider av astma i ett landslag. Det finns dock en hel del forskning som bevisar att ansträngningsastma är mycket vanligare bland skidåkare än i den övriga befolkningen.

Rysslands avstängning

De ryska idrottarna deltog i VM i Oberstdorf under beteckningen ryska skidförbundet. Ryssland är nämligen avstängt från alla internationella mästerskap i två år på grund av dopningsskandalen i Sotji 2014. I praktiken skulle portförbudet innebära att endast ryska idrottsutövare som inte haft någonting med dopningshärvan att göra skulle få delta. Ryska flaggor, symboler och nationalsången var förbjudna i VM.

– Jag sade redan till mina idrottare i Pyeongchang, jag sade det nu, och jag kommer att säga det vid nästa OS: vi måste uppträda med ära och värdighet. Alla vet var i kommer i från i verkligheten. Det viktigaste för en idrottare är att bevisa sig genom resultaten, säger Välbe.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning