Valais - en doldis i vinterlandet

Lokalkännedom. Skidguiden Eric Crettaz tar oss med till backarna runt Val d' Hérens och de fyra dalarna. Bild: Jörgen Ulvsgärd

I skuggan av de mer berömda schweiziska skidorterna som St. Moritz, Zermatt och Verbier ligger Valais. Här är det lugnare, mysigare och man får mer skidåkning för pengarna.

Så fort vi lämnat Genève på vägen österut mot Lausanne dyker den ena byn efter den andra upp som pärlor på ett radband. På slutningarna betar kor med bjällror runt halsen, som hämtade ur ett avsnitt ur "Sound of Music". Alphus i tjärat timmer klänger sig krampaktigt fast utmed de branta bergssidorna. Tåget Sion via Montreux avgick i tid, noggrannhet och punktlighet är en hederskodex för schweizaren. Med andra ord är tåg det ultimata sättet att starta en skidsemester.

Smoke on the water

Det är som att förflytta sig till barndomens fantasieggande modelljärnvägar som fick de elektriska tågen att rusa genom tunnlar av papier-maché för att sedan stanna vid en liten alpstation med florsockerpudrade snötoppar i fonden. Men verkligheten överträffar ofta fantasin. När vi sakta tar oss från de snöklädda bergen ned mot Montreux och Lac Léman, Genèvesjön, sveper molnen sina slöjor i tunna flor runt bergstopparna. Vattenytan ligger spegelblank och mattgrå som borstat stål. Det var här den världsberömda låten "Smoke on the water" skrevs av rockbandet Deep Purple när utomhusscenen brann ned mitt under en konsert.

Avspänt och gemytligt

När vi efter ett par timmar närmar oss Sion vid foten av bergskedjan Berner Alpen är det full vinter och massor med snö. Vi är framme vid första anhalten av vårt skidäventyr som börjar i byn Veysonnaz. Att vakna på morgonen och titta ut genom fönstret från vårt lilla familjeägda alphotell och se solens första strålar träffa de snötäckta hustaken längre ned i dalen är en mäktig upplevelse. Efter nattens ymniga snöfall står trädtopparna insvepta i vit sockervadd och backarna är mjuka och inbjudande.

Jag försöker hitta flytet och den rytmiska känslan i långa mjuka carvingsvängar i gnistrande nysnö. Känslan av fast mark under skidorna inger en viss trygghet, men så är det inte för skidåkaren Maximilian Riesterer. För honom är det djup och lös snö som gäller. "Powder to the people" är hans motto.

Offpistbackar

I sportvärlden har begreppet "soul" blivit modeordet på allas läppar. Att hitta den rätta känslan, den ultimata kicken. Till sporten med mycket "soul" räknas skidåkning där man jagar orört puder. Faktum är att även dessa tillstånd kan uppnås i Valais.

– Jag har tillbringat alla sommar- och vinterlov här eftersom min mamma kommer härifrån, säger Maximilian. Jag älskar den här delen av Schweiz av det enkla skälet att det är en lokal och äkta stämning här. Vi ligger i "skuggan" av trendiga Verbier och det gillar jag.

Nendaz. Här erbjuds en mer avancerad skidåkning. Härifrån kan man åka över till Verbier. Bild: Jörgen Ulvsgärd

Maximilian rekommenderar området för "freeriders" där backarna är lättåtkomliga. Sluttningarna ned mot Léteygeon, som är ett lättillgängligt offpiststråk nära Lac des Dix och som nås från samma liftsystem, är ett område han rekommenderar puderälskare. Liftkorten gäller även på några av de mindre skidorterna som Arolla och Evolène. Bussen tillbaka till anläggningen är gratis.

Återvänder alltid

Vi fortsätter till ytterligare en by i Valais, nämligen Nendaz, som har större möjligheter för den som gillar mer avancerad skidåkning. Några av topparna är på 3 000 meter. Härifrån nöjer vi oss med att blicka ned på byn Verbier djupt nere i dalen innan vi återvänder till Nendaz-sidan för att ta den gula opreparerade puckelpisten á la åttiotal.

Höghöjdssystem. Nendaz erbjuder toppar som ligger på upp till 3 000 meters höjd. Bild: Jörgen Ulvsgärd

Det sägs att de som lämnar Valais för att jobba eller bo någon annanstans i världen alltid förr eller senare återvänder.

– Jag är en av dem, säger Emelie Lambiel, som jobbar med turism i Nendaz. Det är bergen och den vackra dalen som suger mig tillbaka.

Jag tänker på detta när jag åter sitter på tåget mot Genève för hemresan. Även för den som bara besökt dessa trakter vid några få tillfällen är suget att återvända starkt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning