Väktare skyddade skola efter Soldiers of Odin-besök

Bild: Minna Raitavuo

En skola i Nurmijärvi har kallat in väktare för att eleverna ska få vara i fred under skoldagen. Åtgärden är en reaktion på att medlemmar i Soldiers of Odin patrullerat i området.

Soldiers of Odin uppger på Facebook att fyra medlemmar faktiskt befunnit sig i närheten av skolan.

Soldiers of Odin reagerade på ett obekräftat rykte om att asylsökande trakasserat elever i skolan. Skolans tre rektorer meddelade på torsdagsmorgonen att ryktena inte stämmer. Däremot finns det en undervisningsgrupp för unga asylsökande i skolan.

Nurmijärven Uutiset var först ut med nyheten om ryktet, Soldiers of Odin och väktarna. Rektorn Mikko Jordman berättar för FNB att en del av de elever som inte har ett typiskt finskt utseende upplevt situationen som hotfull.

– Vi ville försäkra oss om att alla elever känner sig trygga, säger han om att kalla in väktare.

Jordman uppger ändå att de Soldiers of Odin-medlemmar som förekommit kring skolan inte skapat något konkret hot.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning