Vainio efter kvalmissen: "Jag är inte redo för EM"

Alisa Vainio känner till sina gränser. Bild: Lehtikuva/Tommi Anttonen

Långdistanslöparen Alisa Vainio är tillbaka – men skyndar långsam. Hon var inte ett dugg besviken över att ha missat EM-gränsen på 10 000 meter med 13 sekunder på fredagen.

Alisa Vainio gjorde ett namn för sig genom att löpa den fantastiska maratontiden 2.33.24 som 17-åring. Hon underskred kvalgränsen till OS i Rio, men fick inte tävla på grund av att hon var minderårig.

Samma år tog hon guld på både 5 000 meter och 10 000 meter i FM. Sedan blev det tvärstopp. Vainio har plågats av ihärdiga skador och andningssvårigheter och tävlat väldigt sporadiskt de senaste åren. Pressen att prestera har också tärt på hennes psyke.

Men nu är hon tillbaka.

På fredagen löpte Vainio i mål som ohotad etta på 10 000 meter. Segertiden 33.32,77 var säsongbästa – men över en halv minut sämre än personbästat 32.58.17. Vainio missade EM-gränsen med knappa 13 sekunder. Det gjorde ingenting.

– Det blir bättre varje vecka och min tilltro är hög, men jag är inte riktigt redo än för EM. Jag tror inte att mina nerver hade räckt till för det. Men det är härligt att vara tillbaka, säger Vainio.

Vainio fick ingen som helst draghjälp i tävlingen och säger att hon inte kände att hon fick ut allt ur kroppen. Det varma vädret påverkade också.

– Det kändes å ena sidan lätt, men å andra sidan var jag kraftlös. Jag vågade inte heller öka takten i slutet. Löpning är mer mentalt än fysiskt.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning