Vägtullar och högerextremism färgar Norges kommunalval efter lördagens moskéattentat

En folkrörelse mot de norska miljardtullarna på landets vägar kan bli avgörande i många städer i valet om en månad. Bild: Mostphotos

Partiet som kräver stopp för nya vägtullar i det bergiga Norge kan få politisk tyngd när det blir val i landets städer och kommuner. Lördagens floppade terrordåd sätter nu också sina spår i debatten.

Med en knapp månad kvar till kommunalval i Norges drygt 400 kommuner blev det politik av 21-åringen Philip Manshaus snöpligt misslyckade moskéattentat utanför Oslo i helgen.

Nu beskylls partierna på högerkanten för att ha odlat den samtalston som ska ha gynnat ett högerextremt uppsving.

– Att tala om smygislamisering eller korståg mot islam är formuleringar som förändrar människors hållning och öppnar för att någon blir radikaliserad, sade socialdemokratiska Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre i en debatt hos tv-bolaget NRK.

I debatten pressades det invandrarkritiska Fremskrittspartiets (FrP) ordförande, finansminister Siv Jensen på temat.

– Nu får ni ge er! utbrast hon. Jag kommer inte en sekund att vika från att Norge behöver en strikt invandringspolitik. Det är någonting annat än att hetsa mot muslimer. Enskilda personer som begår terrorhandlingar ska straffas för det, i övrigt är det politikernas sak att föra en god samhällsdebatt, sade hon.

Efter lördagens avvärjda attentatsförsök mot en moské vill statsminister Erna Solberg se att Norge hittills obeväpnade polis oftare ges rätt att använda vapen. Bild: Mostphotos

Poliser låser upp vapenlådan

Efter moskéattacken talar norsk polis om en förhöjd hotbild. Statsminister Erna Solberg från högerpartiet Høyre sade på måndagen att det var dags för norsk polis att oftare vara beväpnad. Norsk polis är som regel inte det i dag, utan patrullens vapen finns i polisbilen i en låda som är låst och bara får öppnas på order av polisbefäl.

Efter lördagens försök till terrordåd i Bærum meddelade Oslopolisens ledning att patrullerna under de pågående muslimska eidfestligheterna nu rör sig med aktivt vapentillstånd.

Inför kommunalval- och fylkesvalet den 9 september ser de etablerade partierna nu en chans att ge det populistiska Fremskrittspartiet ytterligare en knuff utför. Med ett stöd på i snitt omkring sex procent i kommunerna spår opinionsmätningarna ytterligare back för FrP i valet.

Den nya folkrörelsen i Norge, vägtullspartiet FNB väntas i stället stå för en större omfördelning av den kommunala makten i landet. Rörelsen har uppstått i den högerstyrda oljestaden Stavanger under ledning av den förre försäkringstjänstemannen Frode Myrhol.

– Riksomfattande opinionsmätningar tar vi med ro. Vi går till val i elva kommuner och fyra fylken. I ljuset av det är ett riksstöd på 2,5 procent mycket glädjande, säger han i norska medier.

FNB eller Folkeaksjonen Nei til mer bompenger är ett protestparti. FNB vill i vag vänsteranda att samhället ska stå för att Norge har de vägar, broar och tunnlar som behövs runtom i landet, eftersom man annars skapar en social orättvisa.

Norge har med sin skrovliga och knepiga terräng sedan 1930-talet tagit upp vägtullar i huvudsak för tunga riksförbindelser som huvudvägar, tunnlar, broar och färjor. Enbart i år lyfts 13 miljarder kronor (1,3 miljarder euro) ur bilägarnas plånböcker. Nu vill också flera kommuner införa tullar i stadstrafiken.

Många norrmän ute i landet betalar redan nu vid totalt drygt 200 bomstationer regelbundet stora summor enbart för att pendla till jobbet. Vid en rundfråga hos mediet Verdens Gang sade flera sig betala uppemot 5 000 till 7 000 kronor (upp emot 700 euro) i månaden.

Särskilt politiskt rödgrönt är däremot FNB inte. Med rätt så diametralt motsatta förtecken kräver partiet att den norska förmögenhetsskatten slopas, liksom också planer på mera vindkraft.

Antitullpartiet kan bli vågmästare

Fyra norska storstäder, Oslo, Bergen, Trondheim och Tromsø är alla socialdemokratiskt styrda med Arbeiderpartiet i koalition med olika mindre partier. Enda undantag är Stavanger där Høyre är störst.

Men i dem alla anser bedömare det vara möjligt att FNB blir tungan på vågen mellan blocken. I Bergen har FNB tidvis varit största parti med över 20 procent i opinionsmätningarna.

Norge har 430 kommuner, ett hundratal fler än Sverige eller Finland.

Kommun- och fylkevalet ordnas 9 september.

Partiernas totala stöd är rätt så lika på riks- och kommunnivå.

Större städer har majoritetsstyre; övriga fördelar styrelse- och nämndplatser matematiskt som i Finland.

Prognos för valet

Arbeiderpartiet: 24 procent (– 9 procent i föregående kommunval)

Høyre: 21 procent (– 2 procent)

Senterpartiet: 15 procent (+ 6 procent)

Fremskrittspartiet: 8 procent (– 2 procent)

FNB: 3 procent (nytt parti)…

Mindre partier saknas i listan. Källa för opinionsdata: Poll of polls Norge

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning