Vägra normalisera extremistgrupper

Bild: Wilfred Hildonen

AFA vill möta våld med våld, men vill också normalisera sina aktioner.

Nina Nyman kritiserar den oansvarsfulla retoriken som pågått kring Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Helsingfors på självständighetsdagen (HBL 14.12). Men i samma insändare använder hon sig också av oansvarsfull retorik, då hon kritiserar Stefan Lundberg som jämför nazister och antifascister.

För en icke insatt person kan jag förlåta ifall man tycker att termen "antifascism" är klar och tydlig och inte bär med sig några negativa konnotationer. Men en person som besitter chefsredaktörskapet på tidskriften Astra kan man kanske förvänta sig känna till den militanta vänsterextremiströrelsen Antifascistisk aktion (AFA), som här i Sverige inte bara har kopplats till utan även stoltserar med att ha utfört våldsattentat, mordbränder, misshandel, olaga hot och politiska påtryckningar för sin egen agenda.

AFA är en organisation som själv medger att våld är ett av dess viktigaste politiska medel i kampen mot våra västerländska demokratier. Och det är intressant att i bilden som medföljer Nymans insändare på HBL.fi finns en stor AFA-flagga och en banderoll som signalerar att nazisterna ordagrant skall krossas. AFA vill möta våld med våld, men vill också normalisera sina aktioner.

Det var just AFA-kopplade aktivister som attackerade skyltfönster, poliser och polishästar under det som kallades "kiakkovieraat"-demonstrationen under självständighetsdagen 2013 när de blandade sig med helt vanliga fredliga demonstranter. Doktorn i samhällsvetenskaper Jiri Nieminen beskrev en månad senare (Kansan Uutiset 18.1.2014) den våldsamma antifascistiska aktivismen som den antirasistiska och jämställdhetsdrivande sidan av samma mynt som de nazistiska rörelserna. En mansdominerad organisation med maskulinitet och våld som verktyg, men lite annan typ av socialism. Därmed är Lundbergs jämförelse inte alls bristande.

Under årets demonstrationer misshandlade en AFA-aktivist en nationalsocialistisk aktivist när de blev inlåsta i samma polisbil. Jag blev grovt illamående när Facebook-kommentarerna på nyheten på HBL:s artikel nästan glorifierade misshandeln, "så kan det gå om man är nazist" kommenterade vissa. Nyman har en poäng i att det är oansvarsfullt att måla upp fredliga antirasistiska demonstranter som medlemmar av en extremiströrelse. Men det är också otroligt viktigt att man vägrar att normalisera extremistgrupper som AFA eller Nordiska motståndsrörelsen, och att man absolut och totalt motsäger sig politiskt våld, oberoende vem som utför det och mot vem. Annars är man inte mycket bättre än någondera.

Jean Salminen Solna, Sverige

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning