Vägkamerorna ger mer böter

BRA AFFÄR. Vägkamerorna tar hela tiden in mer pengar till staten. Bild: Arkiv/Emilia Nyberg

Att öka på antalet vägkameror verkar vara en bra affär för staten.

De fortkörningsböter som skrivs ut på grund av den automatiska kameraövervakningen har ökat. Samtidigt är det färre bilister som får anmärkningar på basis av kameraövervakningen.

Chefen för polisens trafiksäkerhetscentral Dennis Pasterstein säger att det totala antalet böter och anmärkningar inte ökar speciellt mycket. Böternas andel ökar från cirka 42 procent till cirka 70 procent. Det betyder att antalet böter ökar med cirka hälften.

Att antalet böter ökar beror på att antalet verksamma vägkameror ökar, men det behöver inte leda till vidare åtgärder alla gånger kameran tar ett foto. Tidigare skickade polisen alltid antingen en anmärkning eller en böteslapp.

I dag koncentrerar sig polisen på hastigheter som överstiger bötesgränsen. Om den högsta tillåtna hastigheten överskrids med 3–4 kilometer är det inte självklart att en anmärkning skickas.

– Kamerablixten är anmärkningen, säger Pasterstein.

Bättre säkerhet på ett vettigare sätt

Pasterstein tycker att färre anmärkningar är vettigt.

– Såväl bland allmänheten som inom polisen väcktes frågan om det är vettigt att skicka ut hundratusentals anmärkningar varje år.

Han tillägger att det inte heller finns några färska forskningsuppgifter om de skriftliga anmärkningarna har någon effekt på hur folk kör.

Han tycker att det med tanke på att förbättra trafiksäkerheten är fiffigare att ingripa i grövre fall av fortkörning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning