Våghalsen från Eckerö 
slog rekord över Atlanten

Båten Eckerö, som Uno Ekblom lät bygga i Sverige, hade han själv konstruerat. Här ses han med sin fru Agnes som följde med honom under den första etappen av äventyret – över Ålands hav till Stockholm. Bild: Privat
En äventyrlig våghals med en religiös grundsyn. Ett tekniskt snille som var före sin tid med alla möjliga uppfinningar. Dessutom en renlevnadsman som tackade nej till kaffe, tobak och sprit.
 Uno Ekblom var – enligt röster i en ny film om honom – ”en lite ovanlig människa”. Bravaden som gjort honom odödlig är resan från Åland till New York i den minsta motorbåt som ditintills korsat Atlanten.Per-Ove Högnäs läste boken som Uno Ekblom skrev om sin Atlantfärd. Innehållet fascinerade och har nu blivit en film.
 Bild: Kjell Söderlund

"Pojken som ville till Amerika" heter filmen som hade premiär på Åland i april i år. Senare i höst ska den visas i Yle. Bakom den står Per-Ove Högnäs som vid det här laget skapat ett femtontal filmer, alla med anknytning till Åland. Den föregående filmen, som också visats i Yle, handlade om segelfartyget Herzogin Cecilie, som under åländskt befäl gick på grund utanför England 1936.


– Min son hittade den bok, som Uno Ekblom skrev 1940 om sin resa, på en loppmarknad. Jag läste den och blev fascinerad. Det var en vådlig resa med många tokroliga ingredienser, säger han.


Under läsningens gång såg han den ena filmsekvensen efter den andra framför sig och projektet inleddes 2016. Mycket tid gick åt till "finansieringskriget" och till att hitta en form för filmen, som var möjlig att förverkliga.


– Många idéer fick strykas under resans gång. Men vi hade tur som fick tag på en liknande båt som Unos "Eckerö", den fann vi i Sverige, säger Per-Ove Högnäs.Dramatiska analyser


Det blev till slut en film på 71 minuter där intervjuer blandas med inspelade scener med "tysta" skådespelare. Till scenerna läser en berättarröst valda delar ur Ekbloms bok. Även snuttar ur samtida nyhetsfilmer finns med.
Bland de intervjuade finns Uno Ekbloms brorsdotter och Eckeröbor, som kom ihåg Uno. Sjökaptenen Göran Påvals bidrar med navigationskunskap och dramatiska analyser av alla faror som hotade på Atlanten.
-

Uno Ekblom förde klubbflaggan från Åländska segelsällskapet i aktern på motorbåten Eckerö.
 Bild: Privat

Tanken var att gå direkt från Azorerna till New York, men när Uno efter ett antal dygn till havs insåg att bränslet inte skulle räcka ändrade han kurs och tog sikte på Bermuda, säger Påvals i filmen.
Minsta lilla kursfel kunde ha lett till att hela Bermuda missades "och då vet man inte var han hamnat".


Uno Ekblom hade ingen formell navigationsutbildning, men han skrev i sin bok att "sol, måne och stjärnor lyser även för dem som inte gått i skola". Han hade även en magnetkompass ombord.Odugliga besättningsmän


Uno Ekblom räknade först med att en vän från Eckerö skulle följa med honom. Men han "tog till och gifte sig" och stannade hemma. Uno själv var förvisso gift men han höll sig – enligt sin bok – kall och likgiltig inför sin fru så att hon inte skulle ha svårt att skiljas från honom.

Jonas Danielsson som Uno Ekblom ur filmen Pojken som ville till Amerika. Bild: Privat


I stället fick han ombord två personer som visade sig vara synnerligen olämpliga för uppdraget. En av dem var Alfred Åström, som simmat över Ålands hav, men som rökte och drack kaffe stup i kvarten och som var i det närmaste oduglig som styrman. Uno och han var ofta osams och Uno beskrev honom senare "som det tröttsammaste på hela resan".


Stig Linderoth, som kom ombord i Göteborg efter att ha svarat på Ekbloms upprop i en tidning, visade sig vara hjälplöst sjösjuk och han låg mest i sin koj.Med i rekordbok


Ekbloms äventyr uppmärksammades stort på sin tid – i alla hamnar och i tidningarna. Stockholmstidningen skrev om "Våghalsen från Eckerö" och vid framkomsten till New York efter diverse strapatser hamnade han på första sidan på New York Times.


Uno Ekbloms resa blev mycket uppmärksammad på sin tid. Här en text i en tidning i New York efter ankomsten Bild: Privat

– Ända in på 1970-talet fanns han med i Guiness rekordbok som den som korsat Atlanten i tidernas minsta motorbåt, säger Per-Ove Högnäs.
Efter hans tragiska död uppstod också rykten. Hade han faktiskt råkat ut för en olycka eller var konkurrenter som ville åt hans uppfinningar inblandade?

Uno Ekblom föddes 1905 i Eckerö på västra Åland. Som 13-åring började han segla last och passagerare med sin fars lilla segelbåt mellan Eckerö och Mariehamn. Som 14-åring gick han till sjöss om kock på en skuta och senare som eldare på olika bärgningsångare.


1929 tog han och en kamrat över färjehållningen över ett sund på Åland och nu började han drömma om en motorbåtsfärd över Atlanten. Han köpte en begagnad kultändarmotor och konstruerade en båt på knappt tio meter som skulle klara en resa över Atlanten. Den lät han bygga i Sverige.


Den 3 maj 1939 startades resan från Eckerö till New York. Den gick via Stockholm, Södertälje, Göteborg, Rotterdam, Falmouth, Azorerna och Bermuda. Förutom Uno Ekblom fanns två personer med ombord – Alfred Åström som skrev för Stockholmstidningen och Stig Linderoth. Ingen av dem hade någon erfarenhet av sjömansliv.


Den 13 juli 1939 nådde ”Eckerö” New Yorks hamn.


Uno Ekblom stannade sedan i Amerika och ägnade sig åt tekniska uppfinningar som han även sökte patent på; det stora projektet var att konstruera en motor utan kolvar.


Han flyttade till Oregon på västkusten dit han fraktade sin båt på järnväg. Han installerade en ny motor i den men under en provtur i mars 1955 gick något fel. Han hittades senare drunknad på stranden.
"Pojken som ville till Amerika"
 är en dramadokumentär i regi av Per-Ove Högnäs, Pelago Film, i samarbete med svenska Yle med stöd av Svenska kulturfonden, Ålands landskapsregering, Konstsamfundet och Nygrens stiftelse. Inspelad i Finland, Sverige, England och Amerika.


I rollerna: Mats Stenlund, Jon Henriksen, Jonas Danielsson, Marc Svahnström och Linnea Sundblom.


Berättarröst: Nicklas Lantz.

Manus: Michael Hancock.

Musik: Peter Hägerstrand
.

Foto: Anton Österlund
.

Klipp: Klaus Grabber
.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning