Vägen till mötet mellan Kim och Trump

Tacos inspirerade av mötet mellan Trump och Kim. Arkivbild. Bild: TT/AP/Wong Maye-E

Vägen till mötet mellan USA:s Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un har varit långt ifrån spikrak. Här kommer en sammanfattning av de förolämpningar och krigsförklaringar som föregått det historiska mötet.

"Ett problem"

Under våren 2017 genomför Nordkorea en rad kärnvapenteser. Donald Trump lovar att det ska hanteras.

– Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras, säger han vid en pressträff i april.

Samtidigt säger han sig vara öppen för ett möte med Kim.

– Om det skulle passa sig att träffa honom, skulle jag absolut göra det. Det skulle vara en ära. Om omständigheterna är de rätta. Jag skulle göra det, säger han i en intervju med Bloomberg news.

Robot på nationaldagen

På USA:s nationaldag den 4 juli genomför Nordkorea för första gången ett lyckat test av en interkontinental robot.

"Nordkorea har skjutit upp en ny robot. Har den här killen inget bättre att göra med sitt liv?" twittrar Trump.

"Eld och vrede"

I augusti skärps tonläget. Vid en pressträff säger Trump att Nordkorea kommer att mötas av en "eld och vrede världen aldrig skådat" om landet hotar USA igen. På Twitter skriver han: "Militära lösningar är på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!"

Försvarsminister Jim Mattis försöker tona ner utspelet och understryker att USA föredrar diplomati gentemot Nordkorea.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon inte ser någon militär lösning på konflikten och att en verbal upptrappning är fel väg att gå. Även Rysslands utrikesminister tar avstånd från retoriken från Washington och Pyongyang som han säger gått för långt, och hoppas att "sunt förnuft" ska segra.

Avfärdar förhandlingar

Efter uppskjutningen av en robot över Japan kräver FN:s säkerhetsråd att Nordkorea upphör med sitt robotprogram. Men Donald Trump tror inte på förhandlingar.

"USA har pratat med Nordkorea, och betalt dem utpressningspengar, i 25 år. Samtal är inte lösningen" skriver han på Twitter.

Raketmannen

I september trappas ordkriget upp. Trump kallar Nordkorea för "skurkstat" och lanserar öknamnet Raketmannen för Kim Jong-Un. Vid ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd säger USA-ambassadören Nikki Haley att Nordkorea "ber om krig".

Trump själv hotar med att "totalt förstöra" Nordkorea, vid ett tal i FN-skrapan.

– Raketmannen är ute på ett självmordsuppdrag.

Nordkorea svarar

Svaret från Kim kommer i form av ett ovanligt personligt formulerat tal, som sprids skriftligt över världen. Där lovar han "säkert och definitivt att tämja den mentalt störde amerikanen med eld".

I den engelska översättningen av talet kallar Kim Trump för "dotard" två gånger, och sökningarna på ordet skjuter i höjden, meddelar ordboken Merriam-Webster. Ordet är ett ålderdomligt uttryck för en gammal person, särskilt en som blivit svag och senil.

Trump svarar med att konstatera att Kim uppenbarligen är "en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk!"

Spänt läge

I oktober avfärdar Trump på Twitter utrikesminister Rex Tillersons försök att inleda dialog med Nordkorea.

"Jag sade till Rex Tillerson, vår underbare utrikesminister, att han slösar bort sin tid i försöken att förhandla med lilla Raketmannen."

Nordkorea förbereder en uppskjutning av en långdistansrobot som regimen anser kan nå USA:s västkust. Läget mellan länderna är så spänt att "ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst" enligt Nordkoreas biträdande FN-ambassdör Kim In-Ryong.

"Obotligt sinnessjuk"

I november reser Trump till Asien. Inför resan kallar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA honom "obotligt sinnessjuk" och menar att han "behöver definitivt medicin för sin psykiska störning".

Trump, som inte kan glömma en oförrätt, har inte släppt att Kim kallat honom gammal och twittrar: "Varför skulle Kim Jong-Un förolämpa mig genom att kalla mig "gammal" när jag ALDRIG skulle kalla honom "kort och fet?" Han tilläger: "Nåväl, jag försöker vara hans vän – och kanske kommer det att hända en dag!"

Knapp som fungerar

Efter Kim Jong-Uns nyårstal twittrar Trump om att den nordkoreanske diktatorn alltid har kärnvapenknappen på sitt skrivbord. "Kan någon från hans utarmade och uthungrade regering vara så vänlig att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp på mitt skrivbord, men den är mycket större och kraftfullare än hans, och min knapp fungerar!"

Kanske goda nyheter

Men efter årsskiftet förändras tonen. I sitt nyårstal var Kim Jong-Un hotfull, men hade även mjukare inslag där han uttryckte intresse för dialog och medverkan i OS. I början av januari föreslår den sydkoreanska regeringen samtal med grannen Nordkorea.

"Kanske är det goda nyheter, kanske inte - vi får se" kommenterar Trump.

Ett möte

Den 9 mars kommer beskedet att Donald Trump och Kim Jong-Un kommer att träffas.

Historiskt möte

I april äger ett historiskt möte mellan den nordkoreanske diktatorn och Sydkoreas president Moon Jae-In rum. Nordkorea avbryter sina kärnvapen- och robottester och meddelar att man ska stänga ner en anläggning för kärnvapenprov och USA:s blivande utrikesminister Mike Pompeo besöker Kim i Nordkorea.

Inställda möten

I maj ställer Nordkorea plötsligt in ett möte med Sydkorea och hotar att även ställa in det planerade mötet med Trump. Anledningen är en gemensam militärövning mellan USA och Sydkorea. Landet kritiserar Trumps nationelle säkerhetsrådgivare och kallar vice president Mike Pence för "politisk idiot".

Den 24 maj ställer Donald Trump in mötet. "Jag såg mycket fram emot att få träffa dig", skriver Trump i ett brev till Kim. "Tyvärr, på grund av din enorma ilska och öppet fientliga inställning som visat sig i dina senaste uttalanden, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat."

Nordkorea svarar med att landet är berett att mötas och prata "när som helst, på vilket sätt som helst".

Nu blir mötet blir av.

Läs också:

Kim Jong-Un på plats för toppmöte

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning