Vägbolag nekar ansvar till broraset i Italien

Autostrade per l'Italias vd Giovanni Castelluccii (t.h.) och styrelseordförande Fabio Cerchiai under lördagens presskonferens i Genua i Italien. Bild: Lehtikuva-AP/Piero Cruciatti

Vägbolaget har hållit en första presskonferens efter det ödesdigra broraset i Italien.

Autostrade per l'Italias vd Giovanni Castellucci säger att vägbolaget hela tiden agerat korrekt i sin roll som ansvarig för underhållet av den motorväg som löper över den kollapsade Morandibron i Italien.

Under bolagets första presskonferens efter katastrofen lovar Castellucci också att bolaget ska återuppbygga viadukten i Genua efter tisdagens broras som krävde minst 38 liv. Bygget ska finansieras med fonder motsvarande cirka 500 miljoner euro som Autostrade per l'Italias öronmärkt för olyckshändelser.

Delar av pengarna ska också gå till offrens anhöriga och till de hushåll som tvingats evakuera från sina hem, säger Castellucci.

Den italienska regeringen har övervägt att säga upp avtalet med entreprenören, och en minister har krävt Castelluccis avgång. Fabio Cerchiai, bolagets styrelseordförande, meddelar dock att vd:n kommer att sitta kvar på sin post. Han säger också att Autostrade per l'Italia kan påbörja återuppbyggandet av bron redan på måndag.

– Allt vi behöver är bara ett tillstånd, säger Cerchiai.

Autostrade per l'Italia är en del av infrastrukturbolaget Atlantia som bygger och förvaltar avgiftsbelagda vägar i Italien.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03