Vägarbeten grötar till trafiken under sommaren – undvik de här lederna om du har kort stubin bakom ratten

Ett ställe där trafiken kan gröta ihop sig är längs Ring I vid Bredvik. Det här är ändå ett större vägarbete som beräknas vara klart först i november. Bild: Trafikledsverket

Under somrarna pågår det vägarbeten i hela landet. Det finns sätt att undvika de värsta flaskhalsarna, och tips på hur du håller humöret uppe i trafikköerna.

Ett säkert sommartecken för bilister är att trafiken grötar till sig på grund av vägarbeten. Det är under sommaren som Trafikledsverket och Närings-, trafik- och miljöcentralerna reparerar vägar, och vid vissa vägarbeten kan trafikköerna ringla långa i väntan på att komma förbi.

Vägarbeten pågår i hela landet, och uppskattningsvis repareras runt 2 500 kilometer landsväg i år. Till det här kommer det dessutom bland annat broreparationer och korsningsarbeten.

Kontrollera ditt vägval på Fintraffic. Då kommer eventuella vägarbeten inte som överraskningar.

Starta i tid, förbered dig på fördröjningar.

Följ instruktionerna vid ställen där vägarbeten pågår.

Håll hastighetsbegränsningarna.

Var förberedd, då behåller du lugnet!

– Det är framför allt reparationerna av beläggningsskador som bilister lägger märke till. Det är en tumregel att de här jobben görs under somrarna, säger Virpi Anttila som är enhetschef på Trafikledsverket.

Hon berättar att de första reparationsarbetena brukar börja i maj medan de sista slutar i september. Som bilist gäller det därför att ha tålamod hela sommaren.

– Det brukar vara livligast i juni–juli, men arbetena pågår hela sommaren, säger Anttila.

Bästa tipset: var förberedd

För att inte störa trafiken alltför mycket försöker Trafikledsverket ändå styra arbetet till tidpunkter när trafiken inte är som livligast. Därför sker många vägreparationsarbeten på kvällar.

– Vi försöker också undvika att arbeta på fredagar och söndagar, för att inte störa helgtrafiken, säger Anttila.

Hon rekommenderar ändå att bilister kontrollerar var vägarbeten pågår innan de beger sig ut i trafiken. På så sätt sparar bilisterna på nerverna när de är förberedda på att resan kan dra ut på tiden.

– Det går lätt att kontrollera hur trafiken löper på Fintraffic. Det lönar sig verkligen att kontrollera om vägarbeten pågår längs rutten man ska köra. Det gäller också att reservera extra tid för resan, säger Anttila.

Här ser du vägarbeten som påverkar trafiken (på finska):

Virpi Anttila påminner också om att hålla hastighetsbegränsningarna där vägarbeten pågår.

– Vi ska inte glömma bort säkerheten! Det är flera som arbetar vid reparationsarbetena, och de ska också vara trygga. Håller bilisterna hastighetsbegränsningarna är det tryggt för alla, säger Anttila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning