Våga mera!

Vad är väl skönare än känslan av att ha gjort något oväntat och rentav modigt?

Den svenska konditorn, kokboksförfattaren, företagaren och teveprofilen My Felt delade nyligen ett inlägg på Instagram där hon uppmuntrade en man att våga sjunga och spela för sin fru på deras stundande bröllop. Hon sa "Du måste våga mer!" Som en vänlig uppmuntran. Och jag kände att det var just precis vad jag behövde höra.

Jag är ingen särskilt rädd typ. Jag vågar fatta svåra beslut och göra investeringar. Men jag tänker på de mera vardagliga situationerna. Att våga bryta mot det som förväntas av mig om jag känner att det är det jag behöver göra. Att våga stå för den jag är och det jag tror på. Att våga avbryta ett samtal och ta upp ett annat perspektiv eller säga ifrån när det spårar ur. Men också att våga höra kritiken när någon tillrättavisar mig och sedan göra något av det.

Så här i höstruskets förlovade månad är det dessutom så välkommet med allt som kan ge lite energi. Och vad är väl skönare än känslan av att ha gjort något oväntat och rentav modigt? Vi är alla ansvariga för att försöka få oss själva att må bra. Mår man inte själv bra är det väldigt svårt att vara bra för någon annan. Att ta den plats man själv behöver är inte alltid lätt, men oftast rätt. Det som till en början kan kännas egoistiskt och självcentrerat kan i längden vara det bästa också för ens omgivning. Våga säga till din snarkande partner att du verkligen vill ha ett eget sovrum. Våga säga åt familjen att hur mycket du än älskar dem behöver du få en kväll i veckan för dig själv. Du som är företagare, våga ta ledigt mitt på dagen och umgås med din partner som jag läste att ett finskt lantbrukarpar började göra för att rädda sitt äktenskap efter år av tystnad.

För att inte tala om alla de som ger sig i kast med att ändra på en hel bransch. Bagaren som har färskt bröd först på eftermiddagen för att han inte vill börja jobba mitt i natten. Juristerna som vägrar övertid för att skapa mera jämställdhet och hållbarhet. Företagarna som har stängt en del av högsäsongen för att kunna njuta av välförtjänt semester själva. Eller som just My Feldt själv som säger nej till att utöka produktionen trots stor efterfrågan bara för att det skulle rubba det sätt att jobba som de trivs med och som tillåter dem att hålla de principer enligt vilka de vill jobba.

Jag minns också t-tröjorna med texten "Våga säga nej till droger och våld" som fanns när jag gick i högstadiet. För de flesta hoppas jag att det inte är något som är svårt att våga. Men att tacka nej till alkohol på en fest kan vara förvånansvärt svårt. Eller att säga ifrån mot det verbala våldet som kan förekomma på många arbetsplatser. Eller att stå för att du inte tycker det är okej att röka på fast du gärna festar med det coola gänget.

Jag har hört att mod är något som man kan öva upp. Så vem vet om de här små exemplen jag räknat upp kan bli frön som växer sig till riktigt civilkurage eller att våga blåsa i den stora visselpipan. Men för egen del tänker jag åtminstone till en början försöka vardagsvåga mera.

Anna Alm ekobonde på Mörby gård i Raseborg

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning