Våga laga abborre

Bild: Dan Strandqvist

Abborre är en lika uppskattad fisk på kroken som på tallriken. Benen kan tyckas vara oräkneliga, men fileas fisken och småbenen helt enkelt putsas bort är det bara delar kvar.

Stekt abborre med stuvad fänkål

Till 4 personer

35 minuter

4 portionsstora abborrar

2-3 msk ströbröd av vete

salt och vitpeppar

smör till stekning

Till stuvningen:

1 stor fänkål

1 gul lök

1 1/2 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl mager grädde

1 dl vitt vin eller grönsaksbuljong

salt och peppar

Att ta till:

kokt potatis

blandad grönsallad

dill

citron

Gör så här:

1. Rensa och filea fisken. Skär bort skinn och putsa bort alla ben.

2. Strimla fänkål och gul lök ganska tunt. Fräs strimlorna med smör i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med grädde, vin eller buljong. Sjud stuvningen några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Vänd abborrfiléerna i ströbröd och stek dem med smör i medelvarm panna. Salta och peppra lätt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning