Väg till fred eller egotripp?

Bild: Lehtikuva/Mandel Ngan

I höstas hötte de med avfyrningsknappen för kärnvapnen och kallade varandra "den lille raketmannen" och "senil gubbe". Nu verkar Donald Trump och Kim Jong-Un vara redo att mötas, redan i maj

Upplägget var speciellt när den sydkoreanska delegationen som nyss hade varit i Pyongyang stod på Vita husets gräsmatta och framförde hälsningarna och mötesinviten från Nordkorea. Showen var helt och hållet Sydkoreas, ingen amerikansk diplomat eller tjänsteman fanns på plats.

Processen som ledde till Vita husets gräsmatta har varit snabb, och kan man nu säga, målinriktad.

Den började med Kim Jong-Uns försonligt hållna nyårstal där han bland annat signalerade att Nordkorea kan tänka sig att delta i vinter-OS i Pyeongchang. Sydkoreas president Moon Jae-In tog snabbt lyra, Nord- och Sydkorea tågade in till spelen under gemensam flagga, och när OS-elden hade falnat fortsatte samtalen. Samma delegation som nu var i Washington hade dagen innan meddelat att Kim och Moon ska träffas i april.

Sydkoreas diplomatiska reaktionsförmåga när vinter-OS öppnade ett fönster mot avspänning är en viktig orsak till att parterna nu står på tröskeln till förhandlingssalen – var den finns vet man ännu inte.

När sydkoreanerna framförde budskapet från Pyongyang var de noga med att ge en stor del av äran åt president Trump och hans bestämda linje med upptrappade sanktioner.

Utan det erkännandet hade Trump knappast accepterat inviten. Men det var inte bara smicker, besökare i Nordkorea har vittnat om att de skärpta sanktionerna märks bland den utfattiga och förtryckta befolkningen.

Från första stund uppfattades Kim Jong-Uns fredstrevare som ett försök att så splittring mellan Sydkorea och dess allierade USA och Japan. Den avsikten fanns säkert, men åtminstone utåt är enigheten mellan Sydkorea och USA obruten. Att tillkännagivandet gavs vid Vita huset är en gest som inte kan missförstås.

Vanligen meddelar man om toppmöten efter ingående förhandlingar om vad mötet ska behandla, och om det går att nå ett resultat som båda är nöjda med. Nu ska den här processen göras under ett par månader, efter själva tillkännagivandet. Trumps nedskärningar i statsförvaltningen har också lett till att presidenten saknar erfarna tjänstemän som känner Nordkorea. Det kan betyda att USA får svårt att definiera vad man vill uppnå i toppmötet.

USA:s villkor för förhandlingar har varit att Nordkorea ska avstå från kärnvapnen. Nu meddelade de sydkoreanska sändebuden att Kim Jong-Un är redo för kärnvapenavrustning, att landet avstår från fortsatta missil- och kärnvapentester, och att man accepterar att Sydkorea och USA fortsätter "rutinartade militärövningar".

Det lät som stora medgivanden. Men Nordkorea har flera gånger tidigare lovat att avbryta utvecklingen av kärnvapen. Det gör att trovärdigheten i utfästelserna inte är särskilt hög.

Den fortsatta utvecklingen styrs i sista hand av två alternativ: Ser Donald Trump nu en unik möjlighet att låsa upp situationen på den koreanska halvön och lägga grunden för normala relationer mellan de båda staterna? Men en sådan utveckling är inte möjlig utan att Nordkorea genomför reformer som öppnar landet mot omvärlden och lättar greppet om invånarna.

Det priset är nog för högt för Kim Jong-Un. Men han vill knappast missa chansen att sitta öga mot öga med USA:s president – en signal så god som någon om att Nordkorea har kommit mycket nära målet att bli en erkänd kärnvapenmakt.

Det andra alternativet är att Trump tycker att det viktigaste är att han kan framträda som diplomatisk superman som lyckas med det som ingen annan har klarat av. Trumps politiska metoder under det första presidentåret gör att det här alternativet tyvärr är lika sannolikt som att USA nu ser en väg till varaktig avspänning i en av världens allvarligaste riskzoner.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22