Våg av utvisningar av ryska diplomater

Bild: Lehtikuva/AFP/John Thys

14 EU-länder kommer att utvisa ryska diplomater som en reaktion på nervgiftattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten i Storbritannien. Samtidigt meddelar USA att det utvisar 60 "spioner".Den svenska reaktionen är fortfarande inte offentliggjord.

– 14 medlemsländer har beslutat att utvisa ryska diplomater, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på en extrainsatt presskonferens i Varna i Bulgarien.

– Ytterligare åtgärder kan inte uteslutas under de närmaste dagarna och veckorna, fortsätter han.

Tyskland har beslutat att utvisa fyra ryska diplomater med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, rapporterar AFP.

USA har beslutat att utvisa 60 ryska diplomater, som beskrivs som "spioner'", rapporterar AFP. Rysslands ambassadör i Washington säger att utvisningarna från USA "förstör det lilla som fanns kvar av relationer med USA", rapporterar Reuters med hänvisning till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

En källa på ryska utrikesdepartementet säger till Ria att Moskva de närmaste dagarna ska svara med att utvisa samma antal diplomater från EU-länderna, rapporterar Reuters.

13 från Ukraina

Hittills har elva EU-länder – Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Polen, Estland, Lettland, Tjeckien, Danmark, Litauen och Nederländerna – offentliggjort utvisningar.

Polen och Frankrike utvisar fyra ryska diplomater från respektive land. Lettland utvisar en rysk diplomat, rapporterar Reuters. Därutöver utvisar Ukraina 13 ryska diplomater och Kanada fyra.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppgav på måndagseftermiddagen att EU-ländernas ambassadörer avslutat ett möte i Bryssel där nya åtgärder mot Ryssland diskuterats.

– Nu är jag på väg tillbaka till Rosenbad för att informera mig om vilka slutsatserna blev, säger Löfven.

Besked snart

Därefter ska regeringen dra sina egna slutsatser. Löfven har lovat att också ha en dialog med oppositionen innan besked om eventuella åtgärder lämnas.

TT: Kan besked komma inom det närmaste dygnet?

– Vi har ingen anledning att dra på något besked, säger Löfven.

I riksdagens kammare uppgav Löfven att de åtgärder som diskuteras är diplomatiska åtgärder. Han vill inte spekulera i om det kan bli något mer kraftfullt än att utrikesdepartementet kallar till sig den ryske ambassadören.

Tittar noga

Inför riksdagen sade Löfven:

– Vi tittar nu noga på vad som ytterligare kan göras, företrädesvis från ett samlat europeiskt håll, men också från svensk sida för att svara på det ryska agerandet och vi kommer då naturligtvis att föra en dialog med oppositionen.

Vid EU-toppmötet i förra veckan pekade EU-ledarna i ett uttalande ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarigt för nervgiftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars. Attacken fördömdes i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgift ansågs utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

EU-ledarna beslutade också att kalla hem EU:s ambassadör i Moskva för konsultationer under en månad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning