Väderkaos i östra Australien – bränder i norr, skyfall i söder

Skyfall och kraftiga vindar ställer till det i Sydney. Bild: TT/Gustav Sjöholm

Östra Australien tampas med vädrets makter. I norr rasar skogsbränder till följd av en extrem värmebölja, medan trafiken bitvis lamslagits i södra delarna till följd av häftiga skyfall.

Ösregnet över delstaten New South Wales har ställt till problem på onsdagen. På flera håll har mer än 100 millimeter regn kommit på bara några timmar, där genomsnittsnederbörden är drygt 80 millimeter för hela november. Två poliser skadades när ett träd föll över dem, och en person har omkommit, rapporterar lokala medier.

Fortfarande öser det ner på sina håll, och landets vädermyndighet varnar för hagelskurar och vindbyar på uppemot 25 meter per sekund.

Den internationella flygplatsen i delstatshuvudstaden Sydney har tvingats att stänga två av sina landningsbanor, och övrig trafik har också drabbats av problem. Så sent som häromdagen utlöstes liknande trafiksvårigheter i Sydney-området av en sandstorm.

Och jämfört med den plötsliga vätan är förhållandena närmast de motsatta norröver, i delstaten Queensland, där hundratals brandmän bekämpar omkring 80 skogsbränder. Med temperaturer över 40 grader och starka vindar väntas lågorna leta sig över begränsningslinjerna: I närheten av Baffle Creek har evakueringar gjorts med båt, och delstatspremiärministern Annastacia Palaszczu uppmanar fler boende i närheten av bränderna att fly sina hem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning