Vådan av att  vara vuxen 

Michaela von Kügelgen. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

Michaela von Kügelgens debutroman utkommer om någon vecka.  Äntligen blir hon författare, något som hon drömt om sedan hon var fem.

Michaela von Kügelgen, även kallad Kugge, är helsingforsare, frilansjournalist, företagare och författare. Hennes debutroman handlar om att lämna duktig flicka-syndromet, stiga in i vuxenlivet, leva loppan i Ecuador  och göra familjen besviken. 

Bokens huvudperson Erika är  nyutexaminerad jurist och  har en lysande karriär framför sig. Hon är en  privilegierad 25-åring, men känner sig ändå inte tillfreds.  När ett  långvarigt förhållande tar slut, packar hon väskan och flyr till  Ecuador för att hitta sig själv.  

Miljön och platserna som Erika besöker ändå bekanta för von Kügelgen. Under våren 2009, då hon själv var 22 år gammal,  reste hon runt i Syd- och Centralamerika i fem månader. Under våren 2014 åkte hon en månad till Ecuador som en del av bokens förarbete.  

– Erika påminner mer om hur jag var som 25-åring, då livet var mer rätlinjigt och kändes utstakat. Men hennes relationer, utbildning och bakgrund skiljer sig från mina, säger von Kügelgen.

Hon vill poängtera hur privilegierad Erika är, men genom det skildra hur dåligt man kan må. Trots att Erika  har alla förutsättningar för ett lyckat liv. Hon hoppas att unga människor som är förväntningarnas fångar ska läsa boken.

– Målgruppen är 16–25-åringar, för det är ofta då som pressen och paniken urartar mest.

"Första manuset var uselt"

Von Kügelgen har aktivt och uttömmande bloggat om sin författarresa på  #kuggeskriver och Debutantbloggen. Jag frågar von Kügelgen om skrivarprocessen, som har tagit fyra och ett halvt år. Oj gud, säger hon och tar en liten paus.

– Det tog ett år att skriva råmanuset. Jag skickade det  till diverse kompisar och jag kan inte fatta att det inte sa hur uselt det var. Det  är svårt att börja skriva, men man ska inte fästa sig alltför mycket vid den första meningen. Det blir bättre mot slutet, lovar von Kügelgen. 

Studentnationer och människohundar

Råversionen av hennes nästa roman finns redan i byrålådan. Den handlar om en fiktiv studentnation i Helsingfors, Västra Nylands nation.

– Om min första bok är en hyllning och kärleksförklaring till Ecuador, så är den här en hyllning till studielivet. Det här är mitt sätt att återuppleva studielivet utan för många snapsar.

Samtidigt är hon aktuell med antologin Människohundar – 12 röster, ett slutresultat av författarutbildningen Litterärt skapande VII.

– Texterna är helt olika, vilket betyder att det finns något för alla. Det är roligt att ha ett skrivande sammanhang. Vi är olika och förenas av passionen för skrivandet.

En ung trio

"And for heaven's sake, publish nothing before you are thirty", har Virginia Woolf skrivit. Von Kügelgen fyller 31 den 26 augusti.

– Jag är glad över att jag blev refuserad för några år sedan. Jag var inte tillräckligt mogen och är lite otålig.

Förlaget M  nappade på det förbättrade manuset när tiden var inne. Det här  var en av de första böckerna som  redaktör Amanda Mannström ansvarade för, vilket von Kügelgen till en början var lite orolig över. En debutant och en relativt oerfaren redaktör. 

– Amanda var noggrann och ambitiös och jag är snabb och relativt bra på att ta feedback. Vi var verkligen ett powerteam på tre unga kvinnor: Amanda, illustratören Linn och jag.

– Jag tycker verkligen mycket om omslaget som Linn Henrichson har gjort. Hon lyssnade på mig och lyckades fånga essensen. Mitt enda önskemål var att det skulle vara grönt, säger von Kügelgen och skrattar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46