Vad visste polisen om mordet på Volkan Ünsal?

Volkan Ünsal mördades i Helsingfors 2003. Bild: Yle

En kriminalpoddserie på Yle går igenom mordet på Volkan Ünsal från motivet, händelserna under mordkvällen till det rättsliga efterspelet. Journalisten Christoffer Gröhn hittar omständigheter som kan tyda på att polisen kände till mordet, något som den morddömde Janne Raninen hävdar.

Mordet på Volkan Ünsal finns på Yle Arenan.

Även Svenska Yle satsar på true crime, den stora dokumentärtrenden just nu, och under vinjetten "Finlandssvenska krimpodden" publiceras i dag den fjärde kriminalpoddserien. De tidigare har haft Österbotten som främsta brottsplats då de handlat om bomben i Jakobstad, äggsamlaren i Närpes och de så kallade Pirilömorden i Jakobstad. I Christoffer Gröhns fyrdelade podcastserie Mordet på Volkan Ünsal är brottsplatsen däremot Nordsjö i Helsingfors, där mordet på den turkisk-svenske Volkan Ünsal ägde rum den 16 oktober 2003.

Poddens huvudintervjuade är Sverigefinländaren Janne Raninen, som avtjänar livstids fängelsestraff som en av de dömda för mordet. Det är inte första gången som Raninen, som även dömts för mord tidigare i Sverige, låter sig intervjuas. I vintras gav han ut boken De kallar mig Solvallamördaren som väckt uppmärksamhet för att han där påstår att den tidigare polischefen Jari Aarnio skulle ha känt till mordplanerna på Ünsal utan att ingripa. Raninen har förutom i HBL även intervjuats i program som Efter nio, och i torsdags gästade han MTV:s talkshow Enbuske, Veitola & Salminen.

Gröhn tar historien kring mordet på Volkan Ünsal grundligt, från bakgrunden via en detaljerad beskrivning av själva mordkvällen, till utredningen och rättegången. Första delen tar lyssnaren till Raninens uppväxt i Jordbro i Stockholm, och de kriminella kretsar han umgicks i där. Raninen och Ünsal kände varandra och beskrivs som barndomsvänner. Motivet till mordet på Ünsal hade kopplingar till det så kallade Arlandarånet 2002, då Ünsal både stal pengar ur rånarbytet och gick till polisen med vad han visste: oförlåtliga svek i kriminella kretsar.

I den andra delen berättar Janne Raninen om hur mordet gick till då Ünsal, som egentligen stod under polisbeskydd i Sverige, besökte dem han betraktade som sina vänner i Finland. Tredje delen handlar om rättegången och hur det kom sig att det blev fällande dom även om kroppen inte hittats. Här finns bland annat inspelningar från rättegången att tillgå. Fjärde avsnittet, där Gröhns insats som undersökande journalist är störst, handlar om vad polisen egentligen kände till om mordplanerna. Gröhn hittar detaljer i utredningen som kan tyda på att polisen visste om mordet. Han har fått en intervju med riksdagsledamoten Kari Tolvanen som tidigare var polis och ledde utredningen, men han förnekar att polisen skulle ha känt till något.

Det är ett gediget jobb som gjorts i podden som nystar upp ett tämligen snårigt fall med många detaljer och vändningar – det gäller att lyssna koncentrerat för att hänga med. Att en erfaren dramaturg som Are Nikkinen varit inkopplad märks på berättandet, och som seriens berättarröst fungerar skådespelaren Niklas Åkerfelt.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning