"Jag känner mig inte som feminist" – Läs Sauli Niinistös chatt med läsarna

Presidentkandidaten Sauli Niinistö tog emot frågor av läsarna. Han fick svara på frågor om (nästan) allt mellan himmel och jord.

Chatten finns längst ned i texten.

Klimatavtalet, Nato, EU som federalstat och några fritidsfrågor var temat som togs upp när Sauli Niinistö chattade på HBL.fi på tisdagen.

Linn Svanberg frågade om Parisavtalet, och vad Niinistö anser om att USA dragit sig ur.

Niinistö signalerade att det kan finnas öppningar för att driva enskilda klimatfrågor, och tog som exempel att han tagit upp frågan om det svarta sotet.

– Jag har fått både Trump och Putin att förstå hur viktigt det är.

– Vad gäller USA och Donald Trump: Jag diskuterade frågan med Al Gore, och han såg möjligheter att få med Trump i konkreta aktiviteter, fastän kanske inte acceptera Parisavtalet. Till exempel vara med i kampen mot sotet, svarade Niinistö och svarade också att frågan tas upp i Arktiska rådet.

Al Gore är tidigare vicepresident i USA och numera bland annat klimataktivist, som tilldelats Nobels fredspris 2007 tillsammans med klimatpanelen IPCC.

Relationen till Sverige intresserar

Också relationen mellan Sverige och Finland drog flera frågor som handlade om både kärnvapenförbudet och om Natomedlemskap. Patrik Oksanen skrev att "i den just nu viktigaste säkerhetspolitiska frågan, FN:s kärnvapenavtal, bröt det svensk-finska taktandet samman" och frågade Niinistö om hur det påverkar ländernas samarbete att Sveriges utrikesminister Margot Wallström driver ett undertecknande av FN:s avtal om kärnvapenförbud medan Finland ställer sig utanför.

– Det stämmer att utrikesminister Wallström är av den åsikten. Men vi vet inte vad den svenska regeringen beslutar. De har ännu inte ratificerat avtalet, svarar Sauli Niinistö.

På frågan om vad det kan innebära om Sverige går med i Nato svarar Niinistö att det inte finns en automatik i att Finland följer vad Sverige gör, men att det skulle leda till en diskussion om vad det betyder för vårt försvarssamarbete, och ha en påverkan på Finlands beslut.

Är du feminist?

Den frågan ställdes av signaturen Anna, och fick kandidaten att fundera en god stund.

– Jag känner mig inte som feminist, men jag glömmer inte hur Suvi-Anne Siimes en gång sade något annat, svarar Niinistö och syftar på den tidigare VF-ordföranden som var andre finansminister när Niinistö var finansminister, och hade antytt att han hade feministiska drag.

Lättsamma frågor om intressen och fritid varvar de tunga säkerhetspolitiska frågorna, och i chatten får man bland annat veta att Sauli Niinistö gärna äter siskonkorvssoppa och alla kålrätter, läser på fritiden, talar engelska och svenska, bara lite ryska och glömt mycket av sin franska och hoppas återuppväcka den. Han säger också att presidentrollen inte varit något han alltid siktat på.

– Man bestämmer sig inte för att bli president. Om man bestämmer något sådant tror jag inte att man blir president alls.

I ett par frågor berör Niinistö EU-politiken.

– Jag stöder inte idén om en federal stat. Just nu är det viktigast att hitta den europeiska andan, och efter man har hittat den samarbeta inom det viktigaste, det vill säga tryggheten.

Niinistö hoppas också på mer aktivitet inom EU mot skatteparadisen, och klassar det som ett problem.

Flera frågor gäller asylpolitiken, bland annat deporteringar till Afghanistan.

– Finland respekterar internationella regler. Jag har förstått att om man deporterar någon till Afghanistan så följer man upp hur det går med honom eller henne där, svarar Sauli Niinistö.

Enligt Internationella Migrationsorganisationen IOM finns ett stödprogram som gäller återintegrering av frivilligt återvändande till Afghanistan. Däremot har IOM inte ett avtal med Finland om motsvarande program för tvångsavvisade.

CoverItLive
 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning