"Natoutspelet är både strategi och allvar" – så svarade Nils Torvalds på läsarfrågor

HBL:s direktkanal till presidentkandidaterna fortsatte i dag med SFP:s kandidat Nils Torvalds. Under fredagsförmiddagen handlade läsarfrågorna om Ryssland, kvinnlig värnplikt och slottsbalen.

SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds hann besvara åtskilliga frågor under den timme som han chattade med HBL:s läsare. Torvalds som i valrörelsen har profilerat sig som den enda Natokandidaten fick flera frågor som berörde Atlantpakten.

– Det är både allvar och taktik. Jag vill föra den här diskussionen. Om den här spelrutan dessutom överlåts åt mig och ingen annan stiger in så blir det ju ett – taktiskt sett – välgjort utspel, avslöjade Torvalds och fick också besvara en fråga om risken för att Finland de facto skulle kunna nobbas av Nato, eftersom ett medlemskap förutsätter att alla Natoländer ger grönt ljus. Av den här anledningen anser Torvalds att det vore bra om Finland skulle ansöka om Natomedlemskap samtidigt som Sverige eftersom det i annat fall kan finnas en risk att Nato skulle anse att det räcker med bara Sverige som ny medlem.

Vore Torvalds president skulle han, i motsats till Sauli Niinistö, inte avsluta sitt nyårstal i tv med att önska tittarna Guds välsignelse.

– Det har varit en god sed i Förenta staterna, men deras kulturella bakgrund är en annan. Jag tror inte att jag ville kopiera den amerikanska vanan.

Feminist först på äldre dagar

HBL:s läsare ville också veta om Torvalds definierar sig som feminist.

– Det har varit lite svårt för mig, men så småningom har jag blivit tvungen att erkänna att man kan kalla mig feminist. Det kändes något annorlunda när Förening 9 grundades någon gång 1963.

Svaret stötte på mothugg av en chattare som undrade varför det var svårt för honom att erkänna att han är feminist och Torvalds förklarade att han i viss mån har varit fångad i det förgångna.

Torvalds ombads också svara om han ser dagens Ryssland som ett större säkerhetshot mot Finland än vad Sovjetunionen var. Här menar han att det egentligen inte går att jämföra.

– Sovjetunionen och Ryssland har i olika skeden sett olika ut och företrätt olika hot. Stalin 1928 var en sak, Stalin 1939 en annan. Brezjnev 1963 var också en annan fråga. Därför ser Putin 2018 ut på ett annat sätt.

En chattdeltagare undrade på vilket språk Torvalds som president skulle kommunicera med Putin ifall Putin och han skulle bada bastu på tu man hand.

– I bastun kanske det inte riktigt går med en tolk i kostym på laven. Därför kanske small talk på ryska. Eller tyska. Putin var länge i DDR.

Presidentens självständighetsmottagning engagerade också i chatten. "Vilka små ändringar skulle du föra in? Som president har man ju möjlighet att sätta sin prägel på den vackra festen", undrade signaturen Entusiast. Torvalds svarade här att han kunde överväga regionala baler utanför Helsingfors för att råda bot på den olidliga trängseln i presidentpalatset på självständighetsdagen.

Torvalds fick också kommentera hur han ser på Mellanöstern som han betecknar som "ett stort problem på många sätt". Han har allt mer börjat tvivla på tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina, eftersom den palestinska befolkningen trängs undan. Eftersom gränserna en gång ritades upp med linjal finns det en mängd nationalitetsproblem i området. Under sina år i USA var han synnerligen kritisk till George W. Bush och hans krig i Irak.

Torvalds fick också lägga ut sin syn på om den allmänna värnplikten borde utvidgas till att också gälla kvinnorna. Men det anser han inte. I stället för obligatorisk värnplikt även för kvinnorna tycker han att det kunde göras lättare än vad det är i dag att utföra värnplikten frivilligt.

Här kan du läsa läsarchatten med Nils Torvalds.

CoverItLive
 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46