Vad vet en koreograf?

Konstnärsporträtt. Koreografen Riikka Theresa Innanen dansar i skogen iklädd plastpåsar. Bild: Barbro Björkfelt/Yle

I kvällens konstnärsporträtt får vi ta del av koreografen Riikka Theresa Innanens tankevärld.

Dok: Vad är konst bra för? sänds i Yle Fem fredag kl. 20.00.

Att fysiska konstarter som dans och koreografi i högsta grad är analytiska och intellektuella och kan innehålla en hel del samhällskritik framgår med tydlighet i Barbro Björkfelts porträtt av den tvåspråkiga koreografen Riikka Theresa Innanen. Innanen har varit verksam som koreograf i två decennier, och har bland annat jobbat med performancegruppen Oblivia. Just nu vidareutbildar hon sig vid Aalto-universitetet.

Programmet presenterar hennes tankevärld och samhällsanalys, och är nödvändigtvis inte helt lättillgängligt med sitt filosofiska grepp där huvudpersonen sökande trevar sig fram i sina resonemang. Men det ställer intressanta och relevanta frågor om vår tid. På ett mer allmänt plan handlar det om vikten av kritiskt tänkande, ett ansvar alla har, inte bara intellektuella.

Innanen funderar mycket på vår stressiga tillvaro där tidsbristen blivit kronisk, på hur allt i dag mäts i pengar.

– Det känns som om allt av värde är till salu i dagens Finland, säger hon.

Bland annat diskuteras Fennovoimas och Rosatoms kärnkraftsbygge i Hanhikivi, något som Innanen förhåller sig mycket kritiskt till. Händer det något är det bara ryssarna som vet hur det fungerar eftersom det är de som bygger det, och det är ett väldigt naivt överlåtande av ansvar, anser hon.

Vi får en inblick i hennes olika konstprojekt, tidigare och pågående. Hon filosoferar om det offentliga rummet, om gatan som plats, där exempelvis Helsingfors centrum är planerat så att vi ska köpa så mycket som möjligt. Hon rör sig på stan med specialbyggda lurar för att lyssna av elektromagnetisk strålning, ljud som får henne att reagera fysiskt.

Hon utför också en performancedans iklädd plastpåsar i skogen. Och hon diskuterar med sin mamma, som tycker att dottern har en pessimistisk världsbild. Själv säger hon att hon drömmer om en värld där människor mår bra, och bäst mår vi när vi gör saker tillsammans eftersom det är i förhållande till andra vi blir till.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning