Vad ska jag göra i livet?

VID ETT VÄGSKÄL. Jonatan Backlund som studerar till bonde är en av höjdpunkterna i serien om yrkes- och gymnasiestuderande. Bild: Yle

Yle Fems nya serie Andra stadiet om ungdomar som ska välja yrkesbana i livet är ingen ny Drakan, Farsor eller Troende.

Andra stadiet finns på Yle Arenan samt sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 15.25.

Yle Fem har sedan flera år tillbaka hakat på trenden med dokumentära serier som följer sina huvudpersoner under en längre tid. Det har handlat om att göra militärtjänstgöring, vara pappa och om människors tro. I dag har en liknande serie premiär, och den här gången handlar det om ungdomar som går andra stadiets sista år i skolan – både abiturienter och yrkesstuderande – och står inför beslutet vad de ska göra sen.

Personerna som serien följer studerar vid Vörå samgymnasium, Gymnasiet Lärkan i Helsingfors, Prakticum och Yrkesakademin YA. Jonatan Backlund från Vörå utbildar sig till lantbrukare för att ta över familjens gård. Jonathan Mattson är en hängiven dataspelare som studerar till datanom och vill göra sin militärtjänst som fallskärmsjägare. Christian Baggström pluggar till bilmekaniker i Helsingfors och har rally som hobby. Daniel Nyqvist siktar på en karriär som kock, och Sebastian Mellblom som är musiker och Youtubare från Sibbo ska ta studenten vid Lärkan och ska därefter söka in på Hanken. Även de som ännu inte kommit fram till vad de vill göra finns representerade i tvillingbröderna Axel och Emil Nyqvist som går i gymnasiet. Betydligt färre flickor är med i serien, vilket blir en onödig obalans. Julia Häger från Nykarleby studerar vid idrottsgymnasiet i Vörå och satsar stenhårt på att bli skidåkare. Jenny Lindahl från Vasa blev färdig frisör för fem år sedan, och utbildar nu sig till akutvårdare.

Serien har gjorts av Erik Åhman, själv en tämligen nyutexamienerad bildjournalist. Berättandet når inte upp till samma proffsiga nivå i den här serien som i de ovannämnda, men man anar att en orsak till detta är resursskäl. Åhman har själv både regisserat och stått bakom kameran.

Seriens tio första avsnitt kan ses på Arenan från och med klockan åtta i dag. De två sista avsnitten i serien spelas in under hösten och publiceras på Arenan då de sänds i tv.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning