Vad säger EMA om Astra-vaccinet?

Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. Arkivbild. Bild: Yves Herman/TT-AP

Nya besked väntar i eftermiddag om hur EU:s läkemedelsmyndighet ser på Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Efteråt håller medlemsländernas hälsoministrar ett extrainsatt möte via webben.

Misstankarna om en koppling mellan Astra-vaccinet och blodproppar som drabbat vissa vaccinerade har lett till oroliga miner och avbrutna vaccineringsprogram runt om i EU.

EU:s läkemedelsmyndighet har nu kallat till presskonferens från högkvarteret i Amsterdam klockan 17 i eftermiddag för att berätta om den granskning som gjorts av vaccinet. Bland deltagarna finns EMA-chefen Emer Cooke samt Sabine Straus, som leder medicinsäkerhetskommitteén PRAC och Peter Arlett, som är chef för avdelningen för läkemedelsövervakning och epidemiologi.

EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri uttalade sig redan i tisdags i en italiensk tidningsintervju om att det enligt hans mening redan går att slå fast en koppling mellan vaccinet och de blodproppar som upptäckts.

– Vi försöker bilda oss en klarare bild av vad som sker, för att med större detaljrikedom förklara kopplingen, sade Cavaleri då.

Efter EMA:s presskonferens ska dessutom EU-ländernas hälsoministrar diskutera läget i ett extrainsatt webbmöte.

"Hälsominister Marta Tamido kommer att leda ett informellt hälsoministermöte klockan 17 i eftermiddag", meddelar ministerrådets ordförandeland Portugal via Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning