Vad innehåller vinet?

Vinodling. Vinproducenterna måste inte uppge vilka tillsatsämnen de använder då de tillverkar vin. Bild: Mostphotos.com

Pressade vindruvor lagras i en tunna där de får jäsa. Så uppfattar väl de flesta att man tillverkar vin. SVT:s program Uppdrag granskning visar dock att vinerna innehåller många tillsatsämnen – vilka, är omöjligt att få veta.

Mats-Eric Nilsson, grävande matjournalist, lyfter upp hemlighetsmakeriet kring vad vinerna innehåller i SVT:s program Uppdrag granskning. Han hävdar att en stor del av alla storsäljande vin innehåller sötningsmedel, industrijäst och tillsatsämnen. De vinleverantörer han pratat med vet antingen inte själva vad vinerna de säljer innehåller, eller så vill de inte berätta, med hänvisning till att lagstiftningen inte tvingar dem att göra det.

Enligt Uppdrag granskning tillverkas fabriksgjort vin så här:

Först köper tillverkaren upp billiga druvor och pressar dem till must. Sedan jäser man druvorna, inte med den naturliga jäst som finns i druvskalen, utan med industriell jäst. På så vis kan man skräddarsy vinets smak. Om man vill höja alkoholhalten tillsätter man socker. Dessutom finns det 63 olika tillsatser och processhjälpmedel som man kan använda under tillverkningen. Enligt gällande EU-lagstiftning behöver man inte deklarera att man använt dessa ämnen.

Ifall man vill göra vinet sötare och lättare att dricka tillsätter man nu sötningsmedlet MCR i vinet. För att det ska hålla längre tillsätter man exempelvis sulfiter. Sedan lagras vinet i en ståltank, men ofta tillsammans med ekspån, för att ge intrycket av att det lagrats på dyrare ekfat, för att senare tappas på flaska eller box och förses med ett namn "som klingar ursprungligt och småskaligt".

Se Uppdrag granskning om "det hemliga vinet" här.

Förändring på kommande

Laboratoriechef Soili Karjalainen på laboratoriet för alkoholkontroll (ACL) säger att användning av de godkända tillsats- och processhjälpämnena är en affärshemlighet. Den informationen får inte ens Alko ta del av. Hon säger att dessa ämnen dock försvinner ur vinet under tillverkningsprocessen.

Sulfiter används ofta för att förbättra vinets hållbarhet, vilket även meddelas på flaskans etikett. Om vinet gjorts klart med hjälp av exempelvis äggvita eller mjölkprotein, som en del människor är allergiska mot, måste även detta meddelas på etiketten.

– En förändring beträffande alkoholdryckernas förpackningspåskrifter planeras – EU-kommissionen har bett om förslag på hur tilläggsinformation, såsom innehållsförteckning och energiinnehåll, ska tas in på flaskornas etiketter, säger Karjalainen.

Karjalainen säger att vinjäst används då man tillverkar vin, eftersom det tål alkohol och beter sig på ett kontrollerat sätt.

– Med kontrollerat odlad jäst försäkrar man sig också om att vinet inte får oönskade aromer, säger Karjalainen.

Hon bekräftar att alkoholhalten i druvviner kan höjas genom att tillsätta socker. Detta är endast tillåtet i specialfall i vissa vinproduktionsområden där klimatet så kräver.

Alla viner som finns i Alkos sortiment har testats av ACL, eller så har man bett om ett analysintyg av produktens försäljare, innan produkten tas till försäljning.

– En stor del av våra viner testas också då en ny årgång kommer till försäljning, säger Karjalainen.

Läs mer om tillsatsämnen i viner (när du klickar laddas en pdf ner)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning