Vad handlar protesterna i Gaza om?

Palestinska kvinnor försöker skydda sig mot tårgas som avfyrats av israeliska soldater vid Gazas gräns mot Israel. Bild: TT/AP/Khalil Hamra

På en enda dag dödades närmare 60 palestinier när israelisk militär under måndagen svarade på protester längs med gränsen mellan Gaza och Israel. Mellanösternkännaren och professorn Isabell Schierenbeck, vid institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet, svarar på frågor kring protesterna som ägde rum samma dag som USA flyttade sin ambassad till Jerusalem.

Vad handlar protesterna i Gaza om?

– Detta är slutprotesterna på en sju veckor lång protest. Protesterna har planerats sedan länge och inleddes under "landdagen" den 30 mars. Landdagen startade 1976 i protest mot att den israeliska staten beslutade att konfiskera palestinskt mark och de konfrontationer mellan demonstranter och israelisk militär och poliser som ägde rum då. Och i år har man, med tanke på att det är 70 år sedan staten Israel etablerades, planerat på ett helt annat sätt.

– Det började med att ett antal aktivister från ungdomsrörelser i Gaza planerade att protestera för att de palestinier som flydde 1948 skulle få återvända. Sedan tog Hamas över mer och mer av planeringen av protesterna. Det faktum att Hamas mer eller mindre har tagit över demonstrationerna nu är ett tecken på en växande frustration som även Hamas känner inför möjligheterna att styra över Gaza.

Hur är det att leva i Gaza?

– Det är fullkomligt omöjligt att leva ett drägligt liv. Arbetslösheten är väldigt hög och det är svårt att få tillgång till de mest basala sakerna som man behöver. Instängningen och inhägnaden av Gaza som har pågått så länge gör det också så otroligt svårt. Trots tydliga och upprepade signaler i form av flygblad från israelisk militär om att militären inte kommer att acceptera att människor försöker närma sig eller försöker ta sig över stängslet in i Israel, så är folk så pass desperata att varningarna inte längre hjälper. Dessutom är Hamas trängt nu eftersom Hamas har fått försämrade relationer både med Saudiarabien och Egypten. Hamas har inte heller lyckats få till stånd någon överenskommelse med PLO som styr på Västbanken.

Vad är Nakba?

– Det betyder katastrof och är en dag som påminner om när en stor del av den palestinska befolkningen tvingades fly och lämna sina hem i samband med att staten Israel etablerades och det krig som startade då, 1948. De flesta av de här palestinierna flydde då till Libanon och Jordanien och en del flydde även till Syrien eller blev internflyktingar. Nakba är minnet av den dagen och markeras årligen.

Varför protesteras det inte på Västbanken?

– Västbanken är inte isolerat som Gaza. Även om delar av Västbanken fortfarande är under ockupation och inga förhandlingar pågår så finns det ändå betydligt bättre möjligheter att leva ett drägligt liv där. I Gaza råder brist på alltifrån mediciner till byggmaterial, och där finns väldigt många unga människor som inte ser någon framtid, till skillnad från Västbanken där det ser annorlunda ut.

Läs mera här:

Döda begravs i Gaza efter gårdagens våld

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning