Vad händer nu? Här är alla hållpunkter efter valet – datum för datum

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Hur bildas regeringen, när börjar nya riksdagen sitt jobb? Vad gör dom i början? Här är en snabbtur genom våren.

När börjar den nya riksdagen?

Tisdagen den 23 april ska varje ledamot lämna in sin fullmakt för granskning, alltså sitt bevis på att de fått ett mandat i valet. Det sker med början klockan 12.

Onsdagen den 24 april är det först en kort välkomstkurs och klockan 12 ett första plenum för att välja talman (i praktiken tillfällig talman).

Den som börjar med att leda ordet är åldertalmannen, alltså den äldsta av de invalda i riksdagen. I den här riksdagen är Erkki Tuomioja (SDP) äldst och kommer att leda ordet tills en tillfällig talman väljs. Efter förra valet 2015 blev Juha Sipilä (C), partiledare i den största riksdagsgruppen, vald till talman fram tills regeringsbildningen var klar och det blev ett "ordentligt" talmansval.

Riksmötets öppning är följande dag, torsdagen den 25 april. Då öppnar republikens president högtidligen riksmötet efter en gudstjänst, och på kvällen är det konsert i Musikhuset.

(Ett riksmöte är ett sessionsår, enligt kalenderår. Det första riksmötet är kort eftersom det börjar först i april. Följande riksmöten är från februari till december, utom det sista "långa riksmötet" som varar från februari 2022 fram till riksdagsvalet i april 2023, såvida inte det händer nåt och blir förtida val på vägen.)

När slutar den gamla regeringen?

I år såg vi en ovanlig vändning då regeringen Sipilä avgick redan fem veckor före val. Hade regeringen suttit kvar, hade den lämnat sitt avsked till presidenten den 25 april. Nu fortsätter den expeditionsministär som vi haft redan i några veckor. Finland lämnas inte utan regering, utan den tidigare fortsätter med att sköta löpande ärenden tills en ny regering är installerad.

När det sker beror på hur långa regeringsförhandlingarna är.

År 2015 svors en ny regering in i slutet av maj. Men i valet 2011 var förhandlingarna svåra och det dröjde till närmare midsommar.

Läs också: Sju saker du behöver veta om valet

Vad gör riksdagen i början?

Innan det finns en regering som börjar driva nya lagar behövs det färre plenum (dagliga möten i stora salen). I maj är det inprickat bara två plenum per vecka (mot normala fyra) för att sköta löpande ärenden och organisera riksdagen.

I början av maj ska utskotten fyllas, och då har redan partierna förhandlat om vilka utskott de ska få leda och fördelningen av ledamöter i dem.

Väljandet brukar ske i ordningsföljd efter gruppernas storlek, och de ordförandeklubbor som går åt i början är sannolikt finansutskottet, utrikesutskottet, stora utskottet och grundlagsutskottet. Men olika partier kan ha siktet inställt på olika substansutskott enligt deras intressen och enskilda ledamöters erfarenhet. I och med de nya underrättelselagarna ska det dessutom finnas ett nytt utskott för underrättelsefrågor.

Hur går regeringsförhandlingarna till?

Samtidigt som riksdagen organiserar sig – och partierna igen för en febril valkampanj inför EU-valet den 26 maj – pågår regeringsförhandlingar.

Redan den 26 april kallar den största riksdagsgruppen till förhandling om regeringssonderare och tidtabell. Sonderare blir sannolikt partiledaren för det största partiet i riksdagen efter val. Sonderaren formulerar ett antal politiska frågor till riksdagsgrupperna och lägger en deadline för deras svar. Det blir sannolikt några dagar, och redan efter Valborg borde regeringsbasen klarna.

Sedan börjar armbrytningen utifrån svaren och överläggningar med partierna. Det gäller att hitta en regeringsbas (vilka partier som ingår) och förhandla om ett program. För fyra år sedan bestämde sig sonderaren Sipilä för sin trepartimodell den 7 maj, resten av månaden förhandlade man om ett regeringsprogram.

Efter regeringsförhandlingen meddelar presidenten, efter att ha hört riksdagens talman, vem som är statsministerkandidat. Statsministern väljs i plenum om hen har mer än hälften av de avgivna rösterna. Efter det kan statsministern och hela den nya regeringen utnämnas och den gamla få avsked.

Regeringen presenterar sedan sitt regeringsprogram till riksdagen i form av ett meddelande, och riksdagen röstar om det.

Då det är klart vilka som är ministrar blir det säkert dominoeffekter bland talmännen och i utskotten, som ska åtgärdas med nya ersättande personval.

Läs också: "En seger för demokratin, men ett svårt resultat att hantera"

Hur gick det för din kandidat? Du hittar valresultatet här.

Artikeln är uppdaterad 18.4: Det är nu klart att Erkki Tuomioja (SDP) är den äldsta invalda och riksdagens åldertalman.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning