Vad gör vi med vår jord?

Post Fossil-Aestethics. Tuomo Tuovinen placerar en reklamfilm för choklad av tvivelaktig hantverkskvalitet på en inredningslåda med prislappen kvar, men bygger egenhändigt en stol till installationen. Bild: Jussi Kivi

Tio konstnärer från kollektivet Mustarinda utvinner spännande verk från en dyster omvärld.

Mustarinda

Jordbor. Galleri Sinne, Stora Robertsgatan 16. Till 22.5.

En reklamvideo för hantverksmässigt tillverkad choklad står i centrum för den mest fascinerande berättelsen på kollektivet Mustarindas utställning på Sinne. Tuomo Tuovinen tar upp bröderna Mast som lyckats ladda sitt varumärke med äventyr, frihet och innovativ självständighet. Den amerikanska drömmen levereras av två lämpligt skäggiga bröder – här hänger det på förpackningen och det är pionjärsanda som gäller.

Deras story är lockande, problemet är att den inte är helt sanningsenlig och att chokladen är dyr, men enligt vissa experter bara nätt och jämt ätlig. Det blir obehagligt tydligt vad vi köper: fantasier. Med briljant marknadsföring sväljer vi vad som helst, till och med utan att känna smaken.

Att använda en nedladdad video, ready-made, fungerar förträffligt i fallet där industriellt tillverkad choklad åtminstone ibland smälts ner i den handgjorda.

Föreningen Mustarinda arbetar för ekologisk och kulturell mångfald och Jussi Kivis A Road Trip with Hodward Epper är gjord med mindre ekologiskt fotavtryck än en vanlig resa. Han har rattat Google Maps. Bilderna av förfallna hus, en saloon till salu och en man som sitter och hänger med huvudet på verandan är alla kapade från Street view. Färden går genom avfolkningsbygder där tekniken får husen att se ut som övergivna dockskåp. Med en personlig berättelse om fysiska resor får Kivi betraktaren att vackla mellan världarna.

En känsla av sorg över mänsklighetens predikament genomsyrar utställningen. Den lindras ändå av de tio konstnärernas stora förmåga att utvinna något ur omvärlden, om det än är fotbollar av älgskinn – ett verk av Riikka Keränen. Den stora ljuspunkten är energiförsörjningen. Vid Mustarindas hus i Hyrynsalmi produceras tillräckligt med solenergi för att driva utställningen, vilket redovisas i ett magnifikt virrvarr av sladdar.

Lite för mycket solenergi, men av den sorten som faller in genom fönstret, lider Antti Majavas videoprojektioner däremot av. Bilderna blir bleka. Malevitj målningar och scenografi från operan Seger över solen möter satellitbilder av geometriskt indelade landområden. Formspråket är träffande snarlikt och tar upp frågan om vad vi gör med vår jord. Men solen avgår med segern.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning