Bouanane anser sig föra krig mot kvinnor – vägrade sitta i rätten

När Abderrahman Bouanane hördes i rätten på tisdagen uppgav han ett nytt motiv för knivdådet vid Åbo torg. Hans mål var enbart kvinnor, som han kallar sina fiender. Efter bara några timmar avbröts rättegången när Bouanane vägrade sätta sig på sin stol.

På tisdagen var det dags för rätten att höra Abderrahman Bouanane som är åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte efter knivattacken vid Åbo torg. Det är första gången som terrorlagstiftningen i Finland prövas vid brott mot liv, och första gången han skulle få svara på frågor under rättegången som inleddes förra veckan.

Dagen blev ändå kort i Starrbacka fängelse – som omvandlats till en rättssal – och bland dem som följde med förhandlingen via videolänk i tingsrätten i Åbo.

Efter lunchpausen vägrade Bouanane nämligen att sätta sig på sin stol, med motiveringen att allt nytt kan "ta honom till helvetet". Påföljden blev att han leddes ut ur salen.

Efter att ha talat med sin klient sade försvarsadvokaten Kaarle Gummerus att han bedömer att Bouananes psykiska skick nu inte är sådant att det går att höra honom på ett ändamålsenligt sätt.

– Jag tror inte att det handlar om stolen i sig.

Dagen innan vägrade Bouanane komma till rätten när målsägande vittnade och förra veckan kördes han ut ur salen på grund av sitt beteende. Också under tisdagen skrattade han flera gånger, rev i de handklovar som ordförande, domaren Tapio Katajamäki bestämt att han ska ha på sig, och var påfallande irriterad på tolken.

HBL:s direktrapportering från rätten kan läsas i slutet av artikeln.

Jag kände ingenting, jag utförde bara mitt uppdrag. Det var som om någon styrde mig, så att säga, jag kunde inte kontrollera det.

"Män är offer"

Under de timmar som ändå genomfördes gick åklagaren Hannu Koistinen igenom vad som hände fredagen den 18 augusti i fjol. En hel del nya uppgifter kom fram.

I polisförhör har Bouanane nekat att han skulle ha riktat in sig speciellt på kvinnor, men sade nu tvärtom att hans tanke från början var att rikta in sig på enbart kvinnor.

Det första offret, en kvinna som delade ut broschyrer för Jehovas vittnen och som dog av knivhuggningen, valde han för att hon och hennes väninna irriterade, störde honom sexuellt.

– De log, det väcker känslor inom mig, känslor som är pinsamma.

På åklagarens fråga om han visste varför kvinnorna var på torget svarade Bouanane ja och sade att det också bidrog.

När åklagaren frågade vem han såg som sin fiende i Finland, korrigerade han åklagaren och sade att samma svar gäller också i Marocko – där han är född – och i Tyskland och Italien som han har vistats i.

– Mina fiender är kvinnor.

– Det känns som att vi män är deras offer.

Flera vittnen har uppgett att Bouanane ropade "Allahu akbar" under dådet och i rätten sade han att han vid det första offret kände ett behov att göra det.

På frågan vad ropet innebar svarade han:

– För mig betydde det att jag var i krig mot kvinnor.

Han högg också mot en 15-årig kvinna som gått på samma språkkurs som han. Hon kommer från Syrien och Bouanane säger att han, när han knivhögg henne, trodde hon var finländare.

Också två män finns bland de målsägande, båda försökte stoppa honom.

Inte stannat före vid polisens skott

Försvaret har hittills gått ut på att Bouanane efter de första offren på torget försökte fly och högg mot dem som hindrade honom.

Åklagaren lyfte ändå i rätten fram att han gjorde en omväg för att komma till ett av offren.

– Jag hade inte slutat om polisen inte hade skjutit mig, sade Bouanane i rätten.

Det kom också fram att han ser sin gärning som ett misslyckande. På frågan varför svarar han att avsikten vid det första offret var att stanna mitt på torget, skära av halsen och lyfta upp huvudet mot en övervakningskamera.

Åklagaren försökte styra in frågorna på Abderrahman Bouananes syn på terrororganisationen IS, men hann inte komma särskilt långt på den punkten. Efter en rätt lång utläggning svarade han ändå ja på frågan om han med "vi" avser terrororganisationen IS.

I polisförhören har Bouanane sagt att han ser sig som en IS-krigare, medan hans egen försvarsadvokat i sitt formella svar på åtalet nekat och betonar att det är upp till rätten att avgöra.

Behöver inte tala sanning

Till HBL säger försvarsadvokat Kaarle Gummerus att uppgifterna om att hans klient medvetet valde kvinnor kom som en överraskning också för honom. Även på andra punkter har berättelserna ändrat under processens gång.

– När de förändras i så hög grad blir arbetet svårare, och det är också skäl att begrunda varför de har gjort det och vad av allt som stämmer.

Bouanane hörs som svarande och har därför inget tvång att yttra sig, och behöver inte heller hålla sig till sanningen.

Gummerus var inte heller förberedd på att rättegången skulle avbrytas och säger sig ha svårt att bedöma vad som kommer att ske när förhandlingarna återupptas på onsdag.

– Vi måste vara förberedda på vad som helst.

En möjlighet är, om den åtalade vägrar svara, att rätten enbart förhåller sig till det som kommit fram under förundersökningen.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen var Bouanane tillräknelig vid dådet, och Gummerus säger att hans beteende i rätten avviker från den kontakt han haft med sin klient.

– Kanske hela situationen är stressande när han nu hörs efter fler månader. Kanske det ökar pressen.

Live-rapporteringen går att läsa här, det går att scrolla bland uppdateringarna.

Åhörare kan följa med rättegången på videolänk i tingsrätten i Åbo. Själva rättegången hålls med motiveringen säkerhetsskäl i fängelset. Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02