Vad åtalet mot Flynn egentligen betyder för Trump

Donald Trump och Michael Flynn i december i fjol. Bild: Lehtikuva/AFP/Jim Watson

Det är frestande att utropa historiska skeenden precis när man tycker att man genomlever dem. I fallet Flynn kan det mycket väl hända att vi erfarit en brytningspunkt som markerar början på slutet för president Donald Trump. Men sanningen är den att vi inte vet den slutgiltiga betydelsen av åtalet mot Michael Flynn och hans erkännande av skuld. Men vi vet en del och vi kan dra vissa slutsatser.

Tack vare åtalet är det nu bekräftat att Michael Flynn, President Donald Trumps första nationella säkerhetsrådgivare, kommunicerade med den ryska ambassadören Sergej Kisljak i december 2016, inför godkännandet av en FN-resolution som skulle fördöma Israel och dess bosättningspolitik.

President Barack Obama hade gjort det klart att USA skulle avvika från sin tradition att stoppa dylika resolutioner med sitt veto. Flynn ville försöka övertala Ryssland och andra nationer att förhala resolutionen och med andra ord undergräva den officiella amerikanska utrikespolitiken. Åtalen visar också att Flynn fick order om att göra detta av en högt uppsatt medlem av det team som ledde Trumps övergång från valsegrare till president. Amerikanska medier har rapporterat att personen i fråga var ingen mindre än Jared Kushner, presidentens svärson.

Den här informationen tillåter oss att en gång för alla förkasta Trumps påståenden om att Rysslandsutredningen är en häxjakt. Det är den inte. Trumps nationella säkerhetsrådgivare har åtalats för brott som anknyter till Ryssland och tre andra kampanjarbetare har åtalats inom ramen för samma utredning. Och med Flynn har utredningen penetrerat cirkeln runt Vita huset.

Det är nu också bekräftat att Trumps omdöme är uselt. Trump var beredd att belöna Flynn, en person som fått sparken från sitt tidigare arbete som militärens underrättelsechef och som president Obama varnade Trump om. Till och med Trumps eget folk ansåg Flynn instabil och opålitlig. Men Trump såg i Flynn en trogen och lojal vapendragare som delade hans världsbild och förkärlek för hatiska och hätska uttalanden. Och därför fick Flynn den höga posten av Trump.

Vad vi inte vet är vad Trump visste om Flynns förehavanden. Var det Trumps vilja att etablera täta kontakter med Ryssland och försöka påverka den amerikanska utrikespolitiken innan han installerats som president? Amerikanska medier rapporterar att Flynn är beredd att vittna att så var fallet. Det låter som maskopi, men i månader har rättslärda i USA intygat hur svårt det är att åtala någon för maskopi.

Vi vet alltså inte om Trump låg bakom kommunikationen med Ryssland, men vi vet att han var intresserad av att stoppa alla utredningar. Försöken att dölja ett brott är ofta värre än själva brottet heter det. Det finns en risk att så är fallet också här. Orsaken till att Flynn fick sparken bara några veckor efter att Trump blivit president var att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina samtal som om det fanns något att dölja. Genast efter att Flynn fått sparken bad Trump i sin tur FBI-chefen James Comey att sluta utreda Flynn och blunda för hans handlingar. Obstruktion av rättvisan är lättare att bevisa än maskopi anses det och Trump riskerar att ha gjort sig skyldig till det.

Hur ska vi få veta sanningen? Vi kan göra en del antaganden utifrån fredagens nyhet. Flynn misstänktes för mycket mer än vad han slutligen åtalades för. Varför? Antagligen för att han köpslagit med specialutredaren Robert Mueller som är känd för att inte ge något utan att få rejält tillbaka. Med andra ord finns det en förväntning om att Flynn gett Mueller värdefull information som svarar på de akuta frågorna: Vem visste vad och när visste man det? Mueller har säkert siktet inställt på nästa man vare sig det är Kushner, Donald Trump Jr eller presidenten själv.

Intressant är också att Mueller valt att åtala Flynn för just Rysslandsrelaterade åtal fast han kunde ha fällt honom med oegentligheter kring Flynns arbete för den turkiska regeringen. En del kännare har tolkat Muellers åtal som en signal om att denna utredning handlar om Ryssland i stället för olika perifera brott.

Fredagen var med andra ord en viktig dag som kan ha varit startskottet för någonting dramatiskt, men för att vara säkra måste vi fortsätta att vänta på att Robert Mueller går systematiskt framåt.

Till sist är det skäl att minnas att riksrätt är en politisk process som inleds av representanthuset och som inte är avhängig Muellers utredning. Men den processen startar inte om inte de republikanska ledamöterna ser att ett stöd för Trump försämrar deras chanser att bli återvalda. Den punkten är inte nådd ännu. Men i Virginia för några veckor sedan gav guvernörsvalet en stark signal om väljarnas antipatier mot Trump. Om mindre än två veckor kan Alabama med ultrareligiösa Roy Moore på valsedeln ge en fingervisning om vilket håll de politiska vindarna blåser. Och senast mellanårsvalet nästa höst kan bli en folkomröstning om Trump, ifall Mueller inte tvingat honom att avgå innan det.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning